Uvozimo hranu, a izvozimo struju

Preliminarni podaci Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni u prvih šest mjeseci pokazuju da je u crnogorskom izvozu i dalje dominantno učešće električne energije i aluminijuma. Sa druge strane u prvoj polovini godine najviše smo trošili na uvoz hrane, nafte, automobila i električne energije.

Spoljnotrgovinska robna razmjena u prvoj polovini godine iznosila je gotovo dvije milijarde eura, što je 54,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 382,7 miliona eura, što je za 89 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 48 odsto i iznosio je 1,6 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 23,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 18,6 odsto.

Za ekonomskog analitičara Mirzu Muleškovića ovakav bilans u prvih šest mjeseci je očekivan.

Iako je drastično povećana vrijednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmjene za prvih šest mjeseci, jasno je da je ovo u najvećoj mjeri posljedica drastičnog rasta svih cijena kako u Crnoj Gori tako i na međunarodnom nivou. Samim tim, apsolutne vrijednosti ovih posmatranih indikatora su zabilježile drastičan rast. Jasno je da je, shodno inflatornom pritisku, došlo do naglog rasta svih cijena i apsolutnih vrijednosti svih proizvoda – kazao je Mulešković Pobjedi i dodao da je teško shodno ovim podacima i komentarisati da li je došlo do stvarnog rasta izvoza crnogorskih proizvoda ili je ovaj rast posljedica isključivo rasta cijena.

Izvoz
U strukturi izvoza, prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 128,6 miliona eura, koje čine električna energija sa 118,4 miliona eura i ostalo. Vrijednost izvezene električne energije je u prvoj polovini godine uvećana čak 165 posto u odnosu na isti period lani.

To je prvenstveno posljedica gašenja primarne proizvodnje u KAP-u i drastičnog skoka cijena električne energije na međunarodnim tržištima u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. Pored električne energije u izvozu dominiraju obojeni metali, odnosno aluminijum sa izvozom vrijednim 104 miliona eura. To je povećanje za čak 198,3 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci lani.

  • Već godinama unazad vidljivo je da u strukturi izvoza imamo dominantno izvoz energije i aluminijuma što i jesu proizvodi po kojima je Crna Gora prepoznata u ovim bilansima. Ipak, moramo reći da nam ti podaci i dalje govore da nijesmo mnogo uradili po pitanju razvoja ostalih sektora gdje Crna Gora može imati konkurentsku prednost i gdje može biti prepoznatljiva kao značajan izvoznik. Crna Gora, ukoliko sprovede kvalitetne mjere razvoja i stimulacije ekonomije, može ojačati svoju poziciju u dijelu izvoza hrane i svih proizvoda koji se odnose na hranu (meso, mlijeko itd) – istakao je Mulešković.

On smatra da se takođe kao jedan od perspektivnih sektora u Crnoj Gori mogu posmatrati proizvodi od drveta, ali su za to, kako kaže, neophodna dodatna ulaganja u proizvodni proces kako ne bi bili izvoznici sirovina već poluproizvoda i gotovih proizvoda, i na taj način povećali stvarnu vrijednost sirovina, kojima je Crna Gora bogata. Izvoz mineralnih ruda, gdje dominira ruda boksit, je u prvoj polovini godine iznosio 26,7 miliona eura i smanjen je 4,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U prvih šest mjeseci Crna Gora je izvezla hranu vrijednu 13,67 miliona eura, što je 22,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvoz mesa iznosio je 10,2 miliona eura i povećan je 42,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …