Ko je Pedro Sančez: Doktor nauka, socijalista, najzgodniji evropski premijer

Rođen u dobrostojećoj porodici, Pedro Sančez (50) je završio ekonomske i poslovne studije u Madridu, a doktorsko zvanje je stekao u Briselu.

Kao 21-godišnjak priključio se Socijalističkoj partiji, a tokom rata na Kosovu i Metohiji radio je i kao šef kabineta visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Kao član Kongresa poslanika španske prijestonice, izabran je za generalnog sekretara Socijalističke partije. Iako je posle poraza na izborima 2016. godine podnio ostavku, ubrzo je ponovo postao prvi čovjek socijalista, prenio je B92.

U maju 2018. parlament je izglasao nepovjerenje tadašnjem šefu vlade Marjanu Rahoju, a za novog premijera izabran je Sančez.

On je prvi španski premijer koji je položio zakletvu držeći ruku samo na ustavu, ali ne i na Bibliji i krstu, rekavši da je Španija sekularna država.

Od početka obavljanja funkcije zalagao se ze aktivniju ulogu na međunarodnom planu, posebno u Evropskoj uniji.

Iako je bio veliki protivnik katalonskog referenduma za nezavisnost, Sančez je pomilovao sve osuđenike i poručio da glasanja o otcepljenju nikada više neće biti.

Prebrodio je korona krizu tokom koje su mnogi Španci izgubili život, prošle godine je obećao kriminalizaciju prostitucije, a nedavno izjavio i da Španija može da bude gasno čvorište za Evropu.

Važi za najzgodnijeg evropskog premijera.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …