Budvanski ugostitelji i hotelijeri: Gostiju ima, ali malo troše

Ovih dana u metropoli crnogorskog turizma više je gostiju nego početkom jula što je i za očekivati s obzirom na to da se radi o špicu sezone. Međutim, kako su Pobjedi kazali hotelijeri i izdavaoci privatnog smještaja, ,,sve je

na mišiće“ i to će trajati do 20. avgusta. Špic sezone sve manje traje, a postezona je diskutabilna. Tvrde da za septembar rezervacija ima mnogo manje nego prošle godine i da niko ne može da procijeni što će biti. Avio-linije, kako su rekli, definitivno fale, a nedostatak istočnoevropskog tržišta se i te kako osjeća. Vanpansionska potrošnja je takođe manja i to je, kako kažu, ono čime se treba baviti, a ne brojem turista koji ništa ne znači.

Statistika
Prema podacima Turističke organizacije Budva u hotelima, kampovima, odmaralištima, hostelima i privatnom smještaju registrovano je 38.942 gosta, što je na nivou prošle godine. U hotelskom smještaju je registrovano 16.070 gostiju, u privatnom 21.093, dok je u kampovima, odmaralištima i hostelima registrovano ukupno 949 gostiju.

Iz TO Budva, kako su kazali Pobjedi, imaju procjenu broja gostiju u privatnom smještaju na osnovu parametra iznesenog komunalnog otpada sa područja ove opštine.

U Budvi, prema tim parametrima, boravi blizu 60.000 gostiju, odnosno 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ovaj broj gostiju predstavlja procjenu, odnosno broj registrovanih gostiju u hotelima, kampovima, odmaralištima i hostelima i procijenjen broj gostiju u privatnom smještaju – poručuju iz TO Budva.

Kada je u pitanju struktura inostranih gostiju u hotelskom smještaju, najbrojniji gosti su, navode oni, iz Srbije, Izraela, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Švajcarske, Egipta, Kazahstana, Turske, Velike Britanije, Francuske, Italije, Slovačke i Litvanije.

Najbrojniji inostrani gosti u privatnom smještaju su iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Poljske, Makedonije, Mađarske, Švedske i Bjelorusije.

Međutim, vlasnik hotela ,,Mažestik“ Ivan Ivanović tvrdi za Pobjedu da su mu sada popunjene sobe, ali da je to ,,sve na mišiće“.

Avgust je relativno dobro popunjen, ali je septembar baš u magli.

Dodaje da se epidemiološka situacija usložnjava, da su maske opet obavezne i da je i dalje neizvjesna politička situacija što donosi neizvjesnost za jesen.

Ranije smo imali drugačiju strukturu gostiju u septembru koji su dolazili čarterima ili nekim drugim vidom prevozom. Imali smo goste sa istočnog tržišta i veliki broj čarter letova i to se osjeća. Uvijek je tu bila visokoplatežna struktura gostiju. Za sada nema ništa ugovoreno – tvrdi Ivanović.

Dodaje i da je Budva uvijek u ovom trenutku bila puna.

  • Ipak fale turisti sa istočnoevropskog tržišta, a nema ni iz Zapadne Evrope kako je bilo prošle godine. Ili da ne kažem 2019. Gosti su iz regiona pretežno, nešto iz -Zapadne Evrope, SAD ali je to sve individualno i u malom procentu. U našem hotelu imamo goste iz svih krajeva svijeta, sve je pojedinačno i nije veliki broj noćenja. Nema više onih noćenja od sedam do deset dana. Sada radimo dnevno što se tiče bukinga ekspedicija, raznih drugih kanala – kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima hoteli kao hoteli će se koliko-toliko popuniti, ali tvrdi i da nemaju optimalan broj gostiju kakve je Budva imala i cijene ne mogu da vrate na nivo 2019. godine zato što se ne traži krevet više, već slobodnih soba ima i sada.

Kada sve radite ad hok jako je teško postići cijenu koju smo postizali prethodnih godina u špicu sezone. Veliki broj noćenja je popunjen ranije – tvrdi Ivanović.

Smatra da je mali broj avio-linija generalno rezultat loše politike ministarstva, nacionalne i lokalnih turističkih organizacija.

Nijesu radili kvalitetno i nijesu ugovarali čartere. Mislili su da će to biti stihijski i da ćemo biti puni i to nam je došlo glave. Naredna sezona se sada sprema, a ne u aprilu. Naša politička nestabilna situacija takođe utiče i niko neće da se uhvati ukoštac sa problemom jer ne zna do kada će biti na određenoj poziciji – tvrdi Ivanović.

Po njegovim riječima mali hoteli, restorani i kafići koji rade cijele godine će se boriti za kvalitet.

Potrošnja manja
Vlasnik lokala ,,Mocart“ u Starom gradu Luka Vučković tvrdi da su zadnji vikend imali dobru posjećenost ali da je ona radnim danima manja iako se radi o špicu.

Kada vikend imate bolji od radnih dana onda ta sezona ne valja ništa. Nama se prodaje upola manje hrane nego 2019. godine što znači da je potrošnja mnogo manja. Istočni blok nam je značio dosta i država se nije strateški pozicionirala kako da riješimo naše sezone, predsezone. Sada nemam predstavu ni kakva će biti postsezona i zima – kazao je Vučković.

Privatni smještaj
Predsjednica Udruženja izdavaoca privatnog smještaja Branka Džoganović tvrdi da kapaciteti u privatnom smještaju bilježe bolju popunjenost u zadnjih nedjelju dana.

Kako se nalazimo u samom špicu sezone to je bilo i za očekivati. Međutim, izuzetno slaba popunjenost u predsezoni i vrlo neizvjesna postsezona ne ostavljaju prostor za opuštanje. Takođe, značajan je broj stavki koje utiču na intenzitet posjećenosti, a na koje mi ne možemo da utičemo. Uglavnom nedostaju podrška i saradnja na lokalnom nivou koje bi omogućile stvaranje jedinstvenog proizvoda – tvrdi Džoganović.

Ona dodaje da propusta ima više i to nije samo nedostatak istočnoevropskog tržišta.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …