Vučić još ne šalje novac srpskim organizacijama u CG, nezadovoljan kako se troše

Predsjednik Srbije Aleksanadar Vučić više od dva mjeseca nije odgovorio na pismo srpskih organizacija iz Crne Gore kojim je zatražen novac za funkcionisanje tih organizacija.

Prema saznanjima Pobjede razlog je činjenica da još uvijek nije formirana vlada koja treba da donese formalnu odluku ali i nezadovoljstvo vrha Srbije kako su pojedina ogromna sredstva utrošena.

Predsjedniku Srbije je sugerisano da je dio novca potrošen nepotistički i netransparentno od strane dijela srpskih organizacija. To je jedan od razloga, saopštio je izvor Pobjede navodeći da se ta konstatacija ne odnosi na Savjet koji vodi Vuksanović.

ČEKANJE
Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je u kratkoj izjavi za Pobjedu rekao da još nema odgovora od predsjednika Srbije.

Nemam komunikaciju sa njim (predsjednikom Srbije) direktno, pismo je dostavljeno, ne znam odakle vama ta informacija. Tražili smo pomoć jer su nas crnogorske institucije i fondacije izopštile potpuno iz mogućnosti da dobijamo određena sredstva evo skoro pet godina. I onda ne možemo da funkcionišemo normalno. Nema odgovora, nijesmo dobili odgovor nikakav, rekao je Vuksanović u izjavi za Pobjedu.

Vodeće srpske organizacije iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori uputile su 13. maja ove godine otvoreno pismo predsjedniku i premijerki Srbije Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u kojem traže materijalnu pomoć i zaštitu od ,,projektovane asimilacije i diskriminacije koje ozbiljno prijete da trajno poremete nacionalnu, vjersku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori“.

U pismu koje potpisuju Srpski nacionalni savjet Crne Gore Momčila Vuksanovića, Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret „Njegoš“ i S-mediji u Crnoj Gori, traži se direktna pomoć od Vučića.

Nažalost, nerazumijevanje i suprotstavljenost lidera političkih stranaka u Crnoj Gori koje podržava srpski narod, umanjuje uticaj i snagu srpskog naroda za šta se mora pronaći rješenje. Od vas molimo i očekujemo svaku vrstu pomoći kroz intenziviranje bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom na ostvarivanju legitimnih prava i potreba srpskog naroda, a do tog vremena i po mogućnosti nastavak materijalne pomoći kako bi se u Crnoj Gori očuvale kulturne, naučne i medijske organizacije srpskog naroda – navodi se, između ostalog, u pismu.

ŠEMA
Nezvanična saznanja Pobjede govore da se ponavlja ista šema kao i 2016, 2018. i 2020. godine kada se, nakon Vuksanovićevog pisma Vučiću, odmah sastala Vlada Srbije i opredijelila milionske iznose pomoći za parapolitičke organizacije Srba u Crnoj Gori. Dio tog novca je, kako je pisala Pobjeda, iskorišćen u predizborne svrhe 2016, a posebno 2020. godine.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …