Abazović sa radnicima Željezare: Država će imati 25 odsto fabrike, ali moramo poštovati zakone

Predsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je kasno sinoć na sastanku sa radnicima Željezere u Nikšiću da su problemi u toj kompaniji naslijeđeni, i da treba raditi na tome da se poštuje dogovor koji je ranije postignut o statusu preduzeća i radnika, uključujuči plan za preuzimanje fabrike. Istakao je da poziva radnike na sastanak, ako može i subotu, da se situacija što prije riješi. Radnici su prihvatili poziv premijera, i na sastanku u subotu trebalo bi da budu dogovoreni dalji koraci.

Dogovoreno je da sastanku prisustvuju i ministri finansija i ekonomskog razvoja, Aleksandar-Saša Damjanović i Goran Đurović. Do daljnjeg, radnici ostaju na krovu fabrike.

Premijer je ponovio da je država spremna da učestvuje sa 25 odsto u procesu preuzimanja Željezare.

Abazović je razgovarao u Nikšiću sa radnicima Željezare u krugu fabrike, gdje su radnici protestovali. Premijer je došao iz Rožaja, gdje je govorio na manifestaciji “Dani dijaspore”. Radnici Željezare stupili su u štrajk glađu nakon što im je na sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem saopšteno da Evropska komisija traži studiju izvodljivosti za pet miliona eura pomoći, na osnovu koje bi država kupila udio u fabrici.

Osim premijera, sa radnicima su razgovarali i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i čelnik lokalne supštine Nemanja Vuković.

Abazović je rekao da se nada da će se naći rješenje da se plati prva uplata turskom partneru, kako bi mogao da se nastavi proces preuzimanja Željezare.

“Ovo su razgovori između dva privredna subjekta, država nema mnogo toga na raspolaganju. Vjerujte da su radnici ključni razlog što smo tu”, kazao je Abazović.

On je rekao da nema razloga za strah da turska firma neće prodati Željezaru, ističući da po njegovom sudu, turski investitor ima namjeru da proda firmu.

“Dođite na sastanak, moja vrata su vam uvijek otvorena”, naglasio je Abazović.

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović naglasio je da su radnici u veoma teškoj situaciji, da dolazi jesen, veliki su troškovi, imaju kredite koje treba platiti, i Vlada bi morala da pomogne.

Abazović je kazao da koliko bi radnici voljeli da se nađe rješenje što prije, on bi deset puta više volio da se nađe.

“Vi morate da shvatite da ovdje pričamo o poslu u kome učestvuje jedan privredni subjekat i da ne možete vi tek tako da određujete šta će taj privredni subjekat da radi. Država je država, ali ona mora da poštuje zakon, ne možemo ništa na silu”, naveo je Abazović.

Premijer je rekao da su radnici ranije s pravom počeli da protestuju, te da je država uložila napore da se omogući izlazak Toščelika iz fabrike.

“Došli smo do nečega što može da bude dobra polazna tačka. Imamo privatno lice koje bi htjelo da preuzme Željezaru, on je dao nižu cijenu nego što bi htjeli Turci, ali mi smo kao država iskazali želju da učestvujemo i pomognemo da dobijete novu kompaniju kako bi mogli da nastavite da radite”, rekao je Abazović.

Radnici su podsjetili da je premijer rekao kako će ostati uz radnike do kraja, i da ih neće ostaviti i da ga drže za riječ.

“Držite me za riječ, jer ja svoju riječ poštujem. Da ne poštujem, ne bih večeras bio ovdje s vama. Tu se ništa promijenilo nije. Neka kažu radnici, sve što smo se dogovorili, mi smo ispoštovali”, rekao je Abazović.

On je kazao da nije sporno 25 odsto, to jest, pet miliona, koliko država namjerava da uloži, već ostalih 75 odsto.

“Mi smo uspjeli da u razgovorima sa turskim partnerima postignemo da su oni spremni da izađu iz fabrike. I nije dobro da sada mi našim potezima, a ovdje smo svi zajedno, ugrožimo našu, crnogorsku poziciju. O tome se radi”. Ne kritikujem bilo koga, za to sam da se sjedne i da se vidi kako dalje”, rekao je premijer.

Ne samo za tursku firmu, nego i za druge firme, naglasio je Abazović, ovo je i dalje “besudna zemlja”.

“Stavite meni na teret tu izjavu slobodno. Borićemo se da se to promijeni i da ovo više ne bude besudna zemlja” kazao je Abazović.

Na kraju sastanka, radnici su poručili “ostajemo na krovu, i ili ćemo skakati sa krova Željezare, ili ćemo raditi”.

“Vjerujte, nisam ja daleko da skočim prije vas”, rekao je Abazović, na šta su radnici kazali “prije nas nećete”.

Sastanak je zaključen konstatacijom da se u komunikaciji u subotu ujutru dogovori termin sastanka, kako bi se našlo rješenje.

Radnici do daljnjeg ostaju na krovu fabrike.

Kako je ranije Portalu RTCG-a kazao Ivan Vujović, štrajk je počeo jer su došli do saznaja da bi proces usaglašavanja mogao trajati i do pola godine, i radnici su se imajući u vidu sve okolnosti, odlučili na protest.

Nakon što je štrajk počeo u petak popodne, ministar Đurović je pozvao radnike, ističući da štrajk nije rješenje te da će pokušati da ujutru napravi sastanak sa svim akterima.

“Radnici su se popeli na krov Željezare, a neki prijete i skakanjem sa krova”, kazao je Vujović.

On je rekao da ih je Đurović pozvao.

“Čim smo izašli na krov odmah nas je kontaktirao ministar Đurović, koji je uvijek kad smo ga pozvali bio tu. Rekao nam je da ovo nije rešenje i da se nada da će se naći rešenje, te da će on pokušati da napravi sastanak sa svima koji su bili uključeni u sve ovo. A on je spreman da nas primi odmah sjutra”, kazao je ranije danas Vujović.

Radnici su na početku štrajak zatražili hitan dolazak premijera Abazovića, a najavili su i dodatnu radikalizaciju protesta.

Na krovu se, inače, nalazilo oko stotinu radnika.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …