Potpisan Ugovor o kreditu od 50 miliona EUR sa IRF-om za crnogorska mala i srednja preduzeća

• V.D. generalnog direktora, Markus Berndt još jednom potvrdio globalnu posvećenost EIB-a finansiranju i podršci zelene tranzicije Crne Gore i dekarbonizaciji crnogorske privrede
• Delegacija EIB-a potpisala novu klimatsku kreditnu liniju od 50 miliona EUR sa IRF-om za crnogorska mala i srednja preduzeća, koja predstavlja drugu tranšu finansijskog okvira koji je potpisan 2021. godine
• Od 2020. godine EIB je odobrio 150 miliona EUR-a IRF-u, kako bi ubrzao postpandemijski oporavak i dekarbonizaciju crnogorske privrede

EIB Global nastavlja da podržava crnogorska mala i srednja preduzeća

Delegacija Evropske investicione banke (EIB), banke Evropske unije i njenog nedavno osnovanog razvojnog ogranka EIB Global, i Investiciono-razvojnog fonda danas je u Podgorici potvrdila kontinuitet uspješne saradnje, potpisivanjem Ugovora o kreditu za finansiranje malih i srednjih preduzeća, klimatskih i prioritetnih projekata.

Delegacija EIB Globala i crnogorski Investiciono-razvojni fond (IRF) potpisali su danas Ugovor o kreditu vrijedan 50 miliona eura za klimatski prihvatljiva i energetski efikasna ulaganja lokalnih malih i srednjih preduzeća (MSP). Kreditna linija dostupna u IRF-u će omogućiti malim i srednjim preduzećima da se pozabave pitanjima likvidnosti i investiraju u poboljšanje energetske efikasnosti svojih preduzeća, smanjujući zavisnost zemlje od fosilnih goriva i gubitka električne energije. Ova operacija je dio programa oporavka Tima Evrope od COVID-19 i otvara novi izvor prijeko potrebnog finansiranja klimatske i ekološke održivosti za brzu dekarbonizaciju lokalne ekonomije i njeno odvajanje od fosilnih goriva.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EIB Globala Markus Berndt saopštio je: „Ugovor o zajmu koji smo danas potpisali sa IRF-om pomoći će crnogorskim kompanijama da transformišu svoje poslovanje i pređu u klimatski neutralnu, cirkularnu i održivu ekonomiju. Ovaj zajam je još jedan znak kontinuirane podrške EIB Globala Crnoj Gori i njenoj transformaciji u održivu i zelenu ekonomiju, sposobnu da stvori radna mjesta i prihode za građane Crne Gore“.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, je kazala:
“Očekujem da će i u ovom periodu postpandemijskog oporavka upravo ovaj sporazum koji danas potpisujemo, odnosno druga tranša u okviru finansijskog okvira koji je prvi klimatski okvir u regionu Zapadnog Balkana dati dodatni impuls razvoju crnogorske ekonomije i stvaranju boljih uslova za kvalitet života u Crnoj Gori. Radi o projektu koji ima naglašenu klimatsku komponentu, a potpisivanje današnje tranše omogućava ozelenjavanje crnogorske ekonomije. Zato je IRF u proteklom periodu na bazi intenzivne i vrlo kvalitetne saradnje sa EIB-om postao lider kad su u pitanju zeleni projekti i ima ambiciju da postane lider kada je u pitanju digitalizacija crnogorske ekonomije, kao što smo takođe zauzeli lidersku pozciju kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena.“
Radović je istakla da je EIB institucija koja je napravila velike promjene u Crnoj Gori, i da je upravo uz pomoć saradnje sa EIB-om, IRF uspio tokom prethodnog perioda da implementira preko 1200 projekata.

„Radi se o saradnji koja je dozvolila i omogućila da se crnogorska privreda osnaži sa preko 520 miliona EUR u proteklom periodu. Smatram da su to zaista podaci koji su vrijedni pažnje i da efekti koji su postignuti u smislu većeg zapošljavanja, nove vrijednosti i snaženja konkurentnosti crnogorskih kompanija, prevashodno mikro, malih i srednjih preduzeća ali naravno i podržavanja lokalnih samouprava i snaženja infrastrukturnih projekat – kazala je Radović.

Od 2020. godine, EIB Global i IRF su obezbijedili 150 miliona EUR pristupačnijih kredita kako bi podstakli oporavak nakon pandemije i dekarbonizaciju crnogorske privrede. Globalna saradnja EIB sa IRF-om omogućila je brži oporavak MSP od pandemije i podržala transformaciju Crne Gore ka cirkularnoj, zelenoj, održivoj i socijalno pravednoj ekonomiji.

EIB Global – pouzdan partner Crnoj Gori

EIB Global spreman je da podržati Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije povećanjem finansijske i tehničke podrške za razvoj infrastrukture, povezanosti i projekata energetske efikasnosti u Crnoj Gori, koji su ključni za održivi, zeleni razvoj zemlje i brže pristupanje EU.

EIB je do sada podržao ekonomski i društveni razvoj Crne Gore sa blizu milijardu eura uloženih u podršku crnogorskim malim poduzećima i razvoju zelene i održive nacionalne saobraćajne mreže. EIB Global planira da nastaviti da podupire razvoj održive saobraćajne, zdravstvene, obrazovne infrastrukture i vodosnabdijevanja. Globalna ulaganja EIB-a u Crnu Goru otključala su sa dodatnih 2 milijarde eura finansiranja za projekte u zemlji.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …