Đukanović: Crna Gora će učestvovati u obnovi Ukrajine

Predsjednik Milo Đukanović zahvalio je Ukrajini za odluku da u ovom teškom trenutku za tu zemlju i njen narod obnovi predstavljanje zemlje na ambasadorskom nivou, što razumijemo kao gest prijateljstva i podršku crnogorskoj spremnosti da gradi najbolje odnose prijateljske saradnje.

Posebno je istakao zadovoljstvo što ukrajinskog ambasadora Oleha Herasimenka prima u Prijestonici, po mnogo čemu jedinstvenoj, ali i po svakodnevnoj podršci njenih građana ukrajinskom narodu.

On je ponovio snažnu osudu ruske agresije na Ukrajinu, neodgovornog čina kojim se krše međunarodna prava i Povelja UN-a, uz iskreno žaljenje zbog stradanja prijateljske države i naroda, i uništenja bogatih materijalnih resursa. Predsjednik je izrazio nadu da će ipak doći do smirivanja situacije i da će se uložiti dodatni napori za iznalaženje rješenja diplomatskim putem kojim će se obezbijediti nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Uz ocjenu da je u pitanju agresija koja ne prijeti samo Ukrajini već evropskoj bezbjednosti, sistemu vrijednosti i jedinstvu, ponovio je podršku odluci o dodjeli statusa kandidata toj zemlji. On je uz nadu da će u doglednoj perspektivi rat stati i da ćemo se vratiti mirnodobskim temama i saradnji, iskazao punu spremnost da Crna Gora u maksimalnoj mjeri mogućeg učestvuje u svim programima podrške i obnove te zemlje.

Ambasador Herasimenko je uz iskazan osjećaj časti što predaje akreditive dugotrajnom i iskrenom prijatelju Ukrajine zahvalio za ličnu uključenost Predsjednika u pomoći tokom nesrećnih okolnosti, koje će, kako je kazao, Ukrajina izdržati, prevazići i pobijediti rat protiv zla. Uz zahvalnost i Prvoj dami za nedavno učešće na Samitu koji je organizovala Prva dama Ukrajine, ukazao je na značaj podrške Crne Gore i svih partnera i saveznika. Ambasador Ukrajine dao je punu podršku napretku Crne Gore ka EU, ističući da će naša iskustva rado iskoristiti.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …