Ameline čudesne ukrasne biljke

Amela Salković, iz naselja Potkrajci nadomak Bijelog Polja, se uspješno bavi gajanjem cvijeća, a svoje proizvode plasira korišćenjem digitalnih tehnologija.

Svoju darovitu ljubav prema ukrasnom bilju, uspješno je pretvorila u porodični biznis pa danas njena bašta ubraja tri hiljade razne vrste cvijeća i bilja.

Tokom prošle godine je proširila proizvodnju, a danas se ponosi svijetom i okruženjem raznim vrstama cvijeća i biljaka.

“Ovim poslom se bavim tačno dvije godine a ideja da se bavim poslom je bila trnovita i sa velikim razmišljanjem da li ću uspjeti”, kaže za BiznisCG Sanela.

Ovaj posao je veoma zahtjevan i odgovoran jer svaka biljka zahtjeva veliku njegu i pažnju.

“A danas sam veoma ponosna što sam uspjela u svojem poslu, jer moje cvijeće kupuju građani Crne Gore, kao iz kupci iz Srbije i Bosne i Hercegovine”, istakla je Salković.

Veliku pomoć ima od svoje porodice i uspjela je da kupi određenu mehanizaciju koje su joj bile veoma potrebne.

“Iz mjeseca u mjesec je moj posao napredovao. Uspjeli smo da kupimo i mašinu za sijanje jer sam ranije morala ručno da sadim u kutije, pa poslije pincetom da presađujem u male čašice i tako ih plasiram na domaćem tržištu. Provedem oko 5 sati dnevno da bih uspjela da oko 3 hiljade sjemenki da posijem”, ističe Salković.

Cvijeće koje proizvodi su petunije, muškatle, georgine, mini ruže, koje su ove godine bile aktuelne.

“Posla imam tokom cijele godine.Cvijeće, odnosno sjeme, nabavjam iz Holandije a zemlju čaše i ostalu opremu iz Srbije, jer je mnogo povoljnije, a subvencija za gajenje cvijeća nema Ulažem nadu da ću na jesen dobiti plastenik, ali planiram da uvedem grijanje jer sam aplicirala za sredstva, preko lokalnog sekretarijata i resornog Ministarstva, jer sam registrovana kao poljoprivredni proizvođač”, kaže nam Salković.

Pored uzgoja cvijeća, Salković gaji i prodaje rasade paprike, paradjza, tikvica i patlidžana.

“Da bi ste se bavim ovim poslom potrebno je da prođete brojne edukacije i seminare, jer je ovo veoma zahtjevan posao. Dosta uspijem da prodam i preko društvenih mreža Instragram i Facebook profila na moje lično ime Amela Salković. Ostale rasade prodam na licu mjesta”, zaključila je Salković.

J.Š.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je podržao Fond za pluralizam i raznovrsnost medija.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …