Glavni grad protiv povećanja cijena gradskog prevoza, preuzeće linije od kojih su privatnici odustali

Usljed višestrukog povećanja cijene energenata, dva od tri prevoznika koja obavljaju gradski linijski prevoz pristupili su korekciji ili potpunom ukidanju prevoza na odredjenim linijama, suprotno ugovorima koji su potpisani sa Glavnim gradom i kojima im je povjereno obavljanje ove javne funkcije. Kao odgovorna lokalna samouprava, bez obzira na to što cijena naftnih derivata, kao osnovnog uzroka ovog problema, nije u nadležnosti Glavnog grada, pristupili smo pregovorima sa prevoznicima.

Jedan od zahtjeva prevoznika prema Glavnom gradu bio je da se dozvoli povećanje cijene karata za gradjane što, kao odgovorna gradska uprava, u vrijeme globalne krize, ne možemo dozvoliti. Drugi zahtjev prevoznika odnosio se na novčanu pomoć. Podsjećamo, Glavni grad je prethodno uplatio ovim prevoznicima kompletan iznos sredstava predvidjenih Budžetom za ovu namjenu. Svaka dodatna uplata, predstavljala bi kršenje propisa koji regulišu ovu oblast.

Shodno navedenom, a kako smatramo da naši sugrađani zaslužuju kontinuiranu, kvalitetnu i pristupačnu uslugu javnog prevoza, u toku je iznalaženje trećeg rješenja koje može podrazumijevati preuzimanje dodatnih linija, pored postojećih četiri, kojima privredno društvo Glavnog grada sada upravlja.
O svemu navedenom javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Podsjećamo, na sjednici Skupštine Glavnog grada održanoj 05.07. odbornici su odlučivali o nastavku modernizacije gradskog prevoza, te usvojili prijedlog odluke o novoj nabavci autobusa u vrijednosti 4 miliona eura.

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …