Direktor EPCG: Malo vjerovatno da će biti restrikcija i povećanja cijene struje

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin saopštio je da su male vjerovatnoće da može doći do restrikcija i povećanja cijene struje u Crnoj Gori.

Cijena struje će se sa malom dozom vjerovatnoće mijenjati – rekao je Rovčanin u “Bojama jutra” na TV Vijesti.

Komentarišući to što je kompanija pozvala građane na štednju, Rovčanin je rekao da EPCG samo poziva na oprez.

Mi smo pozivali na štednju. Građani moraju da shvate da tokok ljetnjih mjeseci uvozimo struju u visini od preko 90 miliona eura. To su ogromni novci, struja je danas veoma skupa roba, zbog čega pozivamo na štednju – istakao je Rovčanin.

Na pitanje šta ako građani ne budu štedjeli struju, Rovčanin je rekao da će u tom slučaju EPCG utrošiti još veći iznos novca, ili će ići na kreditna zaduženja za nabavku električne energije.

Zato je apel da podijelimo teret energetske krize. Crna Gora je rijetka država u Evropi gdje je veća potrošnja u ljetnjim nego u zimskim mjesecima. Uz energetsku krizu, imamo jako lošu hidrološku situaciju – upozorio je Rovčanin.

On kaže da je nabavka struje deset puta skuplja od one koja se prodaje građanima, zbog čega su, kako kaže, uštede znatno bitne.

Mi smo samo pozvali građane da ne troše energiju na nešto što nije potrebno, odnosno da energija ne ide u prazno – poručio je Rovčanin.

Restrikcije su, kako je rekao, jedino moguće ukoliko usred vanrednih okolnosti ispadne neki energetski pogon.

Potrebna nam je doza odgovornosti u narednom periodu. Bitno je sa svih nivoa, ne samo EPCG-a, da se svi akteri društva i sistema uključe u to. Štedimo, nema razloga za paniku. Održaćemo sistem i stabilnost – poručio je Rovčanin.

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …