Katastar Rusima zamrznuo stanove i kuće u Budvi i na Žabljaku

Uprava za katastar i državnu imovinu počela je sa upisima u katastar zamrznute imovine ruskih državljana u Crnoj Gori, a do sredine ovog mjeseca bila je upisana jedna takva zabilježba na teritoriji Budve, dok je paralelno provođen jedan upravni posupak u vezi sa zamrzavanjem imovine jednog ruskog državljanina na Žabljaku.

– Imajući u vidu odluke o uvođenju restriktivnih mjera, saglasno svojim nadležnostima, Uprava za katastar i državnu imovinu upisala je upis zabilježbe ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje): Opština Budva – Bashirov Mart, KO Bečići, LN 432; Opština Žabljak – u toku je upravni postupak za jedno lice i do konačnog završetka postupka, podatke ne možemo dostaviti – naveo je direktor uprave Koča Đurišić u dopisu od 18. jula ove godine Ministarstvu vanjskih poslova, u koji je “Dan” imao uvid.

Taj dopis je Ministarstvu vanjskih poslova upućen kao odgovor na zahtjev o slobodnom pristupu informacijama Akcije za socijalnu pravdu, koja je početkom ovog mjeseca tražila “listu svih državljana Ruske Federacije u odnosu na koje je donijeta odluka o zabrani raspolaganja njihovom imovinom, odnosno kojima je zamrznuta imovina koju posjeduju u Crnoj Gori”. Ministarstvo vanjskih poslova je usvojilo zahtjev ASP-a i dostavilo ovu informaciju od Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je takođe poslala i izvod lista nepokretnosti.

Međutim, kako se u dostavljenom listu nepokretnosti, osim podataka o ruskom državljaninu, navode podaci i drugih vlasnika nepokretnosti, Ministarstvo vanjskih poslova cijeneći ove okolnosti, a saglasno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ne može kao sastavni dio informacije dostaviti list nepokretnosti – navodi se u rješenju ministarstva, koje potpisuje državna sekretarka Dragica Anđelić.

U ASP-u kažu za Dan da “izgleda da u ministarstvu nijesu upoznati sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje daju mogućnost da se ukloni dio podataka iz informacije, što bi u konkretnom bili podaci o drugim vlasnicima neruskog državljanstva”, ali da se neće žaliti na ovakvo rješenje.

– Prosto se radi o tome da je katastar javna evidencija, a izgleda da ni to nije poznato nadležnima u Ministarstvu vanjskih poslova, a koji je ustanovljen kao javni registar radi zaštite interesa svih lica (uključujući naročito treća lica), koja žele na neki način da raspolažu nepokretnostima. To je opšti pravni standard u svim iole razvijenim demokratskim zemljama – dodaju u ASP-u. Kako preciziraju, takođe je opštepoznato da čak i prosječno informisani novinar, civilni aktivista ili građanin sa nekoliko klikova u javnoj evidenciji može pronaći podatke, koji ga interesuju.

Podsjetimo, Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika advokata Marka Ivanovića, predao je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o restriktivnim mjerama iz 2018. godine, na osnovu kojeg se Rusima ograničava pravo raspolaganja imovinom, navodeći da se tim aktom krše Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima i da zbog ograničenja raspolaganja imovinom Crnoj Gori prijete milionske tužbe.

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …