Mirković: Inflacija rezultat štampanja novca i rata u Ukrajini

Korijene inflacije sa kojom se suočavamo treba tražiti prije svega u ubacivanju novca u ekonomske sisteme tokom kovid pandemije, kada realne ekonomske aktivnosti nije bilo. Na to su se nadovezali problemi u lancima snabdijevanja izazvani pandemijom i ratom u Ukrajini, koji su rezultirali nestašicama i dodatno uticali na rast cijena – kazao je za Pobjedu istraživač na Institutu za strateške studije i projekcije (ISSP) dr Milika Mirković.

Ono što je u Crnoj Gori dodatno uticalo na povećanje cijena je, kako objašnjava Mirković, povećanje zarada koje nije bilo praćeno povećanjem produktivnosti. Prema posljednjim podacima Monstata, potrošačke cijene u junu ove u odnosu na isti period prošle godine u prosjeku su više za 13,5 odsto. Mirković navodi da je najveći uticaj na godišnju stopu inflacija imao rast cijena hrane i bezalkoholnog pića od 7,9 procentnih poena, prevoza od 2,4, te troškova stanovanja, vode i struje od 15 procentnih poena.

Pojedinačno gledano, grupe koje su najznačajnije uticale na godišnju stopu inflacije su čvrsta goriva sa godišnjom inflacijom od 33,8 odsto, mlijeko, sir i jaja sa 25,8 odsto, usluge smještaja sa 14,9 odsto, ulja i masti sa 36,8 odsto, usluge za održavanje i popravku stanova sa 23,6 odsto, meso sa 14,6 odsto, voće i povrće sa 13. odnosno 29,5 odsto. te šećer i slatkiši sa 20 odsto.

Uticaj na standard
Upitan na koji način to utiče na standard građana, Mirković je kazao da svako povećanje cijena smanjuje njihov standard, jer za isti novac mogu da kupe manje proizvoda i usluga.

S obzirom na to da je riječ o rastu cijena, prije svega, prehrambenih proizvoda onda ovaj rast ima najviše uticaja na budžet onih domaćinstava koji procentualno najviše svog budžeta troše na hranu, a to su ipak oni sa nižim dohotkom – kazao je Mirković.

Može se očekivati, kako je naveo, da će se inflacija iz EU zone prelivati i na Crnu Goru.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …