Zbunjujući podaci o broju turista: Dobre brojke, a sve poluprazno

Posljednji podaci Nacionalne turističke organizacije da je u Crnoj Gori za 0,87 odsto gostiju više nego prošle godine zbunjuju i uopšte ne odgovaraju slici koju vidimo na terenu – kazao je Pobjedi direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović.

– Za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2019. godine turista je manje za 45 odsto. Imam osjećaj da podacima hoćemo da prikrijemo realno stanje – poručuje Golubović.

Siva zona

On ističe da su brojke iznenađujuće i smatra da nijesu odraz realnog stanja na našem Primorju gdje se generiše najviše dolazaka tokom ljetnje sezone.

– Ukoliko to jeste tako, onda je neko odradio dobru kontrolu prijave gostiju jer smo imali određeni broj u sivoj zoni tokom prošle godine. Ono što se vidi na terenu nimalo nije zadovoljavajuća situacija razvoja ljetnje turističke sezone – kazao je Golubović.

Kaže da njegovo iskustvo boravka na Primorju tokom posljednja dva mjeseca govori da je popunjenost u Herceg Novom dobra, dok je u Budvi, Ulcinju i Baru mnogo slabija od očekivanog.

Istina je, dodaje on, da je manje automobila i da je trebalo da bude više dolazaka avionima, ali nije tako.

– U junu je bilo manje avio putnika nego prošle godine kada ih je bilo negdje 87.000, dok je ove godine 84.000. Poređujući sa 2019. godinom to je, međutim, dva i po puta manje – kazao je Golubović.

Prema podacima koje su u petak saopštili sa Aerodroma Crne Gore, od 1. januara do 17. jula preko 840.000 putnika je došlo, što je 100 odsto više nego 2021. i 70 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …