Mladi Bjelopoljac uspješno uzgaja organsko voće i povrće i izrađuje gusle

Vukota Nišavić (29) je jedan od mladih poljoprivrednika iz bjelopoljskog sela Ostrelj, koji se bavi organskom proizvodnjom voća i povrća na svom porodičnom imanju.
Posjeduje oko pet hektara obradivih površina, a uzgaja šljive, jabuke, kruške, trešnje kao i krompir, pasulj, papriku, paradajz i krastavac.
,,Uzgajao sam isključivo za svoje potrebe, imam sve ono što je potrebno za rad oko domaćinstva. Svoje zasade sam proširio tako što sam posadio aroniju i već na jesen ću svoje proizvode plasiram na domaćem tržištu”, rekao je za BiznisCG ovaj vrijedni Bjelopoljac, koji očekuje da će proizvode prodati posredstvom digitalnih tehnologija.

Ističe da svoje proizvode ne tretira hemijskim sredstvima. Objašnjava da voli ovaj posao.

Najviše posla ima u proljeće oko okopavanja i đubrenja, da bi uglavnom na jesen ubirao polodove svog rada.
Ovog uzornog poljoprivrednog proizvođača podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede, a sredstva koja je dobio, iskoristio je nabavku mehanizacije i da zasadi aroniju.
,,Ova podrška mi je puno značila i olakšala rad na selu, pa u nekom narednom periodu konkurisaću i za druge programe, koji su od velikog značaja za nas uzorne poljoprivredne proizvođače. Ove godine sam posadio aroniju očekujem dobru zaradu”, priča nam Nišavić.

Vukota pored ovoga posla oko poljoprivrede sa svojim ocem bavi se i izradom i prodajom gusala.

“Od 2012. godine to je jedini prihod koji imam”, ističe on.

Putni pravci u bjelopoljskom selu Ostrelj su povoljni, ali ističe Vukota, neophodna je rekonstrukcijakako bi se naši mladi vratili na selu

“Život na selu je lijep i zdrav ali bogami i težak.Treba dosta rada i truda kako bih se od poljoprivrede živjelo”, zaključio je Nišavić.
Tekst i foto: J.Š

Tekst je nastao u okviru projekta “Mladi biznis i digitalna transformacija” i podržan je od Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija.

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …