Kolašinci i Podgoričani ubijeđeni da će auto put doprinijeti privrednom i turističkom razvoju sjevera


PODGORICA (Mediabiro) – Prva dionica auto-puta ,,Princeza Ksenija”, koja povezuje Smokovac i Mateševo, otvorena je prije nedjelju dana, a o impozantnosti trase i dalje se govori.
Na Dan državnosti 13. jula, građani Crne Gore zvanično su dobili 41,5 kilometar najkompleksnijeg građevinskog projekta, koji obuhvata 20 mostova, 16 tunela i četiri petlje.
Sa 960 metara, Moračica predstavlja najduži most, dok je tunel Vjeternik dug skoro tri kilometra. Njihove strukture najbolje poznaju kineski i crnogorski nejmari koji su danonoćno neumorno radili tokom prethodnih sedam godina. Glavni izvođač radova je kineska kompanija ,,CRBS”, koja je sarađivala sa domaćim građevinskom firmom ,,Monteput”. Procijenjena vrijednost auto-puta iznosi oko 950 miliona eura.
O njegovom značaju, najbolje govore reakcije građana koji žive u centralnom i sjevernom dijelu zemlje. Stanovnici Opštine Kolašin, nadaju se privrednom i turističkom razvoju.
,,To je od velike važnosti za Kolašin. Poboljšaćemo povezivanje sa Podgoricom, primorjem i regionom. Uvezaćemo turističke potencijale sa većim tržištem”, kazao je mladi Kolašinac.
I Podgoričani imaju riječi hvale.
,,Juče sam prošao tom dionicom. Moram da priznam da sam oduševljen. Nisam ni ,,osjetio” taj put. Kada govorimo o razvoju sjevera, sigurno će doprinijeti razvoju Kolašina,” ispričao je stanovnik glavnog grada.
Otvaranju auto-puta prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih zvaničnika. Vlada Crne Gore odlučila je da prvih sedam dana putarina bude besplatna.
Direktorica sektora finansija i naplate u ,,Monteputu” Saša Klikovac, istakla je da je auto-put privukao veliku pažnu, kako domaćih, tako i regionalnih vozača.
,,Kada govorimo o brojkama prvog dana, bilo je skoro 18.000 vozila. Saobraćaj se odvija na četiri naplatne rampe: Smokovac, Mataševo, Pelev brijeg i Veruša.”
I reakcije vozača su pozitivne: ,,Mi smo ponosni! Prezdovoljni! Svaka čast!Ovo je najbolji auto-put na svijetu,” samo su neki od komentara.
Građani se nadaju da će ubrzo krenuti izgradnja i ostalih dionica, prema Baru i Boljarima.

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …