Pad temperature početkom avgusta, moguće vremenske nepogode

Topli tropski talas zadržaće se u našoj državi do kraja jula, a pad temperature i uslove za kišu možemo očekivati početkom avgusta, najavio je meteorolog Branko Micev, gostujući u Jutarnjem porogamu TVCG.

“Do kraja jula bićemo pod uticajem tople vazdušne mase, sa tim što se očekuju kratke oscilacije u temperaturama. Danas popodne na sjeveru biće uslova za razvoj grmljavinskih oblaka u planinskim prostorima, ponovo u srijedu imaćemo iste uslove u centralnim i sjevernim područjima moguća i kratkotrajna kiša i pad temperature. Imaćemo te oscilacije, ali generalno do kraja jula imaćemo tople vazdušne mase i temperatura će sa određenim dnevnim oscilacijama biti na nivou od 40 stepeni, znači od 38 do 41 stepen”, naveo je Micev.

Ako ne dođe do promjene prognostičkog materijal, kako kaže Micev, promjena vremena se očekuje 31. jula na 1. i 2. avgust.

“Očekuje se ciklonska aktivnos u regionu Jadrana to znači da će doći do priliva hladnijeg vazduha, prekida se ova topla tropska serija i imaćemo uslova za kišu, pljuskove sa grmljavinom i u takvim situacijama moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode”, naveo je Micev.

Temperature su i ranije, kaže, prelazile 40 stepeni, a kako dodaje, postoji razlika između standardnih temperatura i onih koje se mjere na drugim mjestima, na nestandaran način.

“Postoje strogi propisi kako se mjeri temperatura”, kazao je Micev i dodao da se ona mjeri u posebnim uslovima i u hladu.

ilustracija: pixabay.com ilustracija: pixabay.com
Micev kaže da su juče izmjerene rekordne temperature u nekim gradovima, pa je na području Danilovgrada bio 41 stepen u Pljevljima, Žabljaku, Kolašinu smo, kako dodaje, takođe imali rekordne temeperature.

U Podgorici je juče izmjereno 40 stepeni dok je, kako dodaje, rekord u glavnom gradu – 42 stepena.

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …