Opština obrnula ploču: Raskidaće ugovore i tražiće oduzimanje licence

Opština Tivat promijeniće pristup prema nesavjesnim izvođačima radova i firmama koje su nadzirale realizaciju opštinskih investicija u infrastrukturu i javne objekte, koje drastično kasne ili su nekvalitetno urađene.

Osim raskida ugovora, te firme i pojedinci mogu očekivati da će nadležnim organima Tivćani podnijeti zahtjeve da im se ukinu licence za obavljanje djelatnosti.

”Mnogi izvođači koji su u prethodnom periodu dobili poslove na tenderima koje je raspisivala Opština Tivat nisu se proslavili na tim radovima. Još je veći problem od njih su firme koje su vršile nadzor koji je izvođačima omogućavao da rade što i kako oni hoće. To je nevjerovatno jer nadzor plaća Opština kao investotor sa namjerom da nadzor garantuje da će posao koji se finansira javnim novcem, biti urađen u roku i kako treba”, kazao je “Vijestima” potpredsjednik Opštine Tivat Vladimir Arsić koji je zadužen za investicije.

Kao loše urađene projekte u kojima nadzor nije odradio posao kako valja, on je izdvojio izgradnju MR 2 saobraćajnice za Luštica Bay, objekta Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškočama u razvoju, Crvenog krsta Tivat u Seljanovu i izgradnju mreže atmosferske kanalizacije u tom naselju i dijelu Jadranske magistrale gdje šahtovska okna propadaju, a kolovozi su u rupama i neravnicama jer podloga oko ugrađenih drenažnih cijevi nije adekvatno urađena.

Imamo mehanizam kako da iz dobijanja poslova na tenderima Opštine ubuduće eliminišemo kompanije koje su se pokazale kao loši, neodgovorni i nekvalitetni izvođači i nadzor, kazao je Arsić

”Zgrada Dnevnog centra i Crvenog krsta koja je sagrađena prije nepune dvije godine i koja je Opštinu koštala skoro 800 hiljada eura od starta ima problem sa probijanjem podzemnih voda u podrumsku etažu, a od prije nekoliko mjeseci i sa katastrofalnim prokišnjavanjem krova. Iz firme “Artek” koja je bila izvođač radova su, kada smo tražili da otklone nedostatke, izmijenili dio metalne konstrukcije krova, ali je nova kiša pokazala da tvrdnje izvođača da je time problem otkonjen, nisu tačne i da krov i dalje prokišnjava”, istakao je Arsić, dodajući da su se zbog poplava u podrumu pojavile i pukotine na temeljima nove zgrade.

Na sastanku sa izvođačem i nadzorom prije tri mjeseca o ovom problemu, Opštini je rečeno da će taj nedostatak biti otklonjen, ali da izvođaču treba “15-ak suvih dana da otkopa oko zgrade i postavi novu drenažu”. Arsić je naveo da rok od tri mjeseca prošao, a da problem nije saniran.

Prema njegovim riječima, Opština je loša iskustva u izvođenju radova na javnim objektima imala sa kompanijom “Erlangom” (partnerska firma “Artekom”) koja je godinu dana kasnila sa rekonstrukcijom i uređenjem gradske rive Pine,zatim “T-constructionom” sa kojim je raskinula ugovore o izvođenju radova na kompleksu sportskih terena u Donjoj Lastvi i trećom fazom saobraćajnice Cacovo, firmom “Civil Engineer” i njenom kćerkom-firmom MCG, te firmama “Urbi pro” i GPC kao nadzorom i projektantom.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …