Vlada bi da proda cigarete za 20 miliona, a Zapad predlaže da ih uništimo

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je spreman Predlog zakona o preuzimanju zaplijenjenih duvanskih proizvoda sa teritorije slobodne zone Luke Bar. Ukoliko bi Vlada usvojila predlog i uputila ga parlamentu mogla bi da prihoduje između 15 i 20 miliona eura, kazao je Damjanović.

“To je važna informacija imajući u vidu rokove, upravne postupke. Predlogom su predviđeni rokovi, preuzimanja, ponuda bivšim vlasnicima ukoliko oni ne preuzmu i iznesu sa područja Crne Gore, onda javna licitacija. Dati su elementi naknade i detaljna obrazloženja”, kazao je Damjanović.

Ideja je da Vlada sa Parlamentom riješi sve aspekte problematike u skladu sa međunarodnim obavezama.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je savjet međunarodne zajednice da se zaplijenjene cigarete uništavaju.

“To bi učvrstilo naš međunarodni integritet po tom pitanju, ali mi ćemo donijeti odluku suvereno. Važno je da građani znaju da smo tom pitanju pristupili ozbiljno”, kazao je Abazović.

Njegov predlog je da zajedno u komisiji sa međunarodnim partnerima dođu do rješenja.

“Naravno da su svi za punjenje budžeta, iako je to nepredvidivo. Pitanje je da li bi se neko prijavio, ali vjerovatno za neke novce s obzirom da se radi o velikom novcu i bi. Mi međutim, ne želimo da idemo na bilo koju varijantu koja bi bacila bilo kakvu sjenku vezanu za rezultate koje je Ministarstvo, Uprava carina, policija, sav sektor bezbjednosti postigao na suzbijanju šverca cigareta”, kazao je on.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić podsjetio je da je Crna Gora članica Konvencije SZO u okviru koje smo potpisali smo prokol o upravljaju sa oduzetim duvanskim proizvodima.Član 18 predviđa obavezu strana da osiguraju uništavanje ili odlaganje na otpad ukupnog zaplijenjenog duvana i opreme za proizvodnju.

“Mislim da nam je ovdje prostor sužen. Znam da se radi o iznosu koji bi valjao za mnoge dobre stvari u Crnoj Gori, ali mislim da manevarskog prostora nemamo. Biće upućena ova nota naše misije u Ženevi”, kazao je on.

Ministar Raško Konjević kazalo je da bi dobro pravno trebalo razmotriti prijedlog.

“Želio bih da apelujem da ne uradimo nešto što bi, bez obzira na određene okolnosti, moglo da degradira čak i poziciju institucija koje su odlično odradile ovaj dio posla. Na vrijeme smo”, kazao je on.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …