Viši sud: Juče razmatrana optužnica protiv bivših direktora IRF-a

U Višem sudu razmatrana je optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda.

Prema optužnici SDT-a, po nalogu bivšeg direktora Fonda Zorana Vukčevića, šefica njegovog kabineta je umjesto postojećih ugovora iz 2018. sačinila lažne ugovore o radu. Specijalni tužilac Zoran Vučinić predložio je sudu da potvrdi optužnicu.

Odbrana, s druge strane, smatra da treba obustaviti krivični postupak.

“Svi su branioci u svojim izjavama tvrdili da je suština u tome da nije nastupila šteta, pa čak i ako je krivično djelo u pokušaju, da postoji samo jedan aktivni i formalno pravni ugovor kojim su oni imali pravo u svakoj opciji na tu jednu otpremninu i da suštinski nisu napravili ništa mimo zakona”, kazao je za TVCG advokat Zdravko Begović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Optužnica je podignuta protiv Zorana Vukčevića, direktora Sektora za kredite i garancije Zorana Vujovića i direktora Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića.

Optužnicom specijalnog državnog tužioca, Zorana Vučinića, obuhvaćena je nekadašnja šefica kabineta IRF-a Slobodanka Radulović, kojoj se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem pomaganja.

Okrivljeni su da su sebi ugovarali ogromne otpremnine za slučaj prestanka funkcije i to u vrijeme kada se spremala promjena rukovodstva u IRF-u.

Aktuelno rukovodstvo Fonda, 21. septembra prošle godine, podnijelo je krivičnu prijavu zbog sumnje da su nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, a očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu u preduzećima čiji je osnivač država, tokom oktobra i novembra te godine preduzeli niz nezakonitih radnji – falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije koja se čuva u ručnim i elektronskim registrima.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …