Pet činjenica koje treba znati o toplotnom talasu “Lucifer”

U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) izdvojili su pet najznačajnijih činjenica o toplotnom talasu koji je pogodio Evropu.

Prva jeste da je riječ o toplotnom valu tokom kojeg su srušeni brojni temperaturni rekordi. U Velikoj Britaniji je prvi put bilo više od 40 stepeni celzijusovih. Širom ostatka Zapadne Evrope srušeni su dnevni i mjesečni temperaturni rekordi.

Druga činjenica jesu brojni šumski požari koji se sve više šire. Širom kontinenta je registrovano više od 1.500 požara, a zbog kojih je 25.000 ljudi samo u Francuskoj bilo primoramo da napusti domove.

Presušivanje rijeka i jezera je treća činjenica. U skoro pola Starog kontinenta izdato je upozorenje od suša. Razina vodostaja rijeke Po, kao najduže italijanske rijeke, je sedam metara ispod uobičajene razine. Zbog toga je u pet od osam regija na sjeveru Italije proglašeno vanredno stanje.

Toplotni val uzrokuje skoro maksimalno opterećenje energetske mreže – što je četvrta činjenica. Porast potražnje za klima uređajima je uzrokovao poskupljenje ovih uređaja. Ovo se desilo kada je globalni energetski sistem već bio pogođen problemima.

Posljednja činjenica jeste da stručnjaci smatraju da je toplotni val posljedica klimatskih promjena. Globalno zagrijavanje uzrokuje to da toplotni valovi budu sve učestaliji i opasniji. Usljed toplotnih valova umire veliki broj ljudi.

Klix

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …