Autoput će donijeti veće prihode od planiranih, ali će gužve na naplatnoj rampi biti velike

Naplata putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” počela je juče, kada je rampe prošlo duplo manje automobila nego prvog dana otvaranja auta-puta, piše Radio Televizija Crne Gore (RTCG).

Prema njihovim riječima, više je vozila koja prolaze iz pravca Kolašina – za sedam odsto u odnosu na suprotan smjer. I dok vozači putničkih automobila ne žale novac za putarinu, vozačima kamiona, kako su im potvrdili, od Podgorice je isplativije da idu kroz Platije

Iako su ga mnogi proglasili najskupljim auto-putem, ne samo po izgradnji već i putarini vozači ne žale 3,5 eura.

Da je tako potvrđuju i podaci Monteputa. Ipak, duplo više je vozača iskoristilo priliku da vozi auto-putem besplatno. Više se putuje ka Podgorici nego prema Kolašinu.

Na dan otvaranja auto-puta 14. jula prošlo je oko 18 hiljada vozila, juče 7.613. Ali prvog dana bio je praznik, bilo je besplatno. Priblizan je broj auta i iz pravca Kolašina i iz Podgorice, tu je oko 500 vozila razlike više iz pravca Kolašina ka moru. Isto je i sa kamionima, imali smo 275 kamiona iz pravca Mateševa a 100 iz pravca Podgorice. Više kamiona ide ka centru – kazala je direktorica sektora finansija u Monteputu Saša Klikovac.

To je zato što je računica vozača kamiona drugačija. Osim 17 eura za putarinu, veliki uspon podrazumijeva i veću potrošnju goriva.

I dok auto-put većina bira kako bi uštedjela vrijeme, jučerašnja, ali i današnja gužva na naplatnim rampama izazivala je nervozu. Iz Monteputa objašnjavaju da je razlog tome procedura naplate.

Ako smo uveli naplatu znači da se mora obraditi račun, vratiti kusur, dok bankovna kartica odradi obradu, 10 sekundi nam je prosječno vrijeme za obradu naplate – dodala je Klikovac.

A naplata od juče pokazuje da bi takav trend mogao da premaši sve projekcije.

Mi smo planirali oko 4,4 miliona finansijskim planom, ako je suditi po prvom danu mi očekujemo prihod od oko 5,5 miliona – dodala je Klikovac.

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …