Viele Euro Geldscheine

Rudnik uglja i CEDIS finansiraju SPC

Članovi Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja iz Demokrata i DF-a boravili su početkom prošle sedmice u posjeti Cetinjskom manastiru na poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve SPC Joanikija Mićovića. Razlog je, kako je zvanično objavila Mitropolija SPC – prisustvovanje rukovodstva Rudnika rukopoloženju protojereja Blagoja Rajkovića za rektora Cetinjske bogoslovije?!

Gotovo u isto vrijeme, Odbor direktora CEDIS-a je donio odluku da donira Crkvi Srbije četiri hiljade eura za izgradnju crkve SPC u Argentini što svjedoči o ozbiljnoj klerikalizaciji rukovodstava dvije najveće elektroenergetske kompanije u državi.

Iz SPC je saopšteno da je mitropolit Joanikije izrazio veliku zahvalnost za ,,sve što je Odbor direktora Rudnika učinio na unapređenju funkcionisanja Srpske pravoslavne crkve i Cetinjske bogoslovije u prethodnom periodu“.

DONACIJE
Nije precizirano na što se konkretno misli, ali Pobjeda je u nekoliko tekstova izvijestila da je upravo Odbor direktora Rudnika Crkvi Srbije donirao ogroman novac.

Tako je Odbor direktora, kojeg čine kadrovi DF-a i Demokrata, donio na posljednjoj sjednici odluku o novoj donaciji za Crkvu Srbije u iznosu od 12 hiljada eura. U pitanju je već druga donacija u kratkom vremenskom roku jer je Odbor direktora sredinom prošle godine donirao 40 hiljada eura Crkvi Svete Petke u Pljevljima za izgradnju parohijskog doma.

Izvori Pobjede tvrde da kada je u pitanju pomoć Srpskoj crkvi da nijesu samo u pitanju novčani iznosi već i da se masovno angažuje veoma skupa rudarska mehanizacija čitavo vrijeme mandata.

Izvori Pobjede tvrde da kada je u pitanju pomoć Srpskoj crkvi da nijesu samo u pitanju novčani iznosi već i da se masovno angažuje veoma skupa rudarska mehanizacija čitavo vrijeme mandata.

– Samo građevinsko uređivanje, nasipanje, ravnanje prostora ispod Manastira Sv. Trojice košta ogroman novac. Šteta na putevima kroz Moćevac koja je pričinjena prilikom tih aktivnosti koštala je i koštaće Rudnik velike novce. Takođe, pomagane su i sve ostale crkve i manastiri u Mileševskoj eparhiji i šire. Veliki finansijski izdaci su izdvojeni i radi sređivanja, opremanja i uređivanja Parohijskog doma na Gukama i Crkve Sv. Petke u gradu, a ta pomoć se mjeri i desetinama hiljada eura – tvrde izvori Pobjede.

Iz Rudnika su ranije objasnili da je donacija od 40 hiljada eura data zbog značaja Crkve Svete Petke.

– Svima je poznato da od same izgradnje crkve, tačnije od 1927. godine, crkva nije imala pristojan i sveštenstva i vjernika dostojan objekat u kojem bi se obavljali svakodnevni duhovni, administrativni i kulturno-prosvjetni poslovi.

Kao društveno-odgovorna kompanija, pored velikog broja donacija i sponzorstava u svim sferama društvenog života našeg grada, prepoznali smo potrebu vjerskih zajednica za unapređenje uslova u kojima bi se na dostojan način razvijao duhovni život u našem gradu, navodi se u saopštenju predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Dušana Janjuševića.

Iz Mitropolije su i saopštili da je ,,posebna čast što je rukopoloženje Blagoja Rajkovića za rektora Cetinjske bogoslovije bilo povod da se pozovu članovi Odbora direktora kako bi prisustvovali ovom svečanom činu“.

Članica Odbora, gospođa Slavica Batizić ovom prilikom je u ime kompanije uručila prigodan poklon mitropolitu Joanikiju – navodi se u saopštenju.

HRAM U ARGENTINI
Gotovo istovremeno Crnogorski elektrodistributivni sistem je odobrio SPC četiri hiljade eura za izgradnju hrama u provinciji Ćako u Argentini. Novac je odobren na osnovu dopisa Mitropolije u koji je Pobjeda imala uvid.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …