Direktori u Litvaniji, a Vlada im danas gasi firmu

Izvršni direktor i finansijski direktor “Montenegro works-a” Filip Radulović i Jovan Gošović borave u Litvaniji na poziv tamošnjeg vladinog koordinacionog centra (GCC), tj tijela koje se bavi finansijskim nadzorom i strateškim razvojem državnih firmi u Litvaniji. Tokom posjete domaćini su ih upoznali sa razvojnim putem tog tijela koji je započeo 2010. godine sa istom misijom i vizijom kao „Montenegro works“.

Iako su počeli kao tijelo koje se bavilo analizama rezultata državnih kompanija, danas su aktivni učesnici u strateškom razvoju tamošnjih državnih preduzeća uz očekivanja da u narednom periodu postanu holding kompanija.

„Dobili smo alate i smjernice što se tiče korporativnog upravljanja, postavljanja targeta i izvještavanja o radu državnih firmi. Značajno je istaći da je u posljednjih pet godina u državnim firmama u Litvaniji zabilježen samo jedan slučaj da je neko preduzeće dobilo mišljenje sa rezervom, dok je u Crnoj Gori to bio slučaj čak 94 puta“, rekao je Radulović.

Da je osnivanje GCC u Litvaniji imalo pozitivan uticaj pokazuje podatak da su, od osnivanja do kraja prošle godine, prihodi državnih kompanija porasli sa 1.85 na 3,52 milijardi eura (+90%), a neto profit sa 21 miliona na 280 miliona (1.333%).

U istom periodu vrijednost imovine je porasla sa 8,6 milijardi na 14,4 milijarde eura (+67%), a porasli su i prihodi u državnom budžetu sa 45,1 na 183,6 milliona eura (+307%).

Tokom posjete Litvaniji Radulović i Gošović sastali su se sa menadžmentom kompanije AB Klaipedos nafta, jedne od najvećih kompanija u njihovom portfoliju, i tom prilikom su se upoznali sa njihovim iskustvom pri uspostavljanju finansijskog nadzora od strane GCC-a, i benefitima zajedničke saradnje koje najviše osjećaju sami gradjani.

Podsjetimo, Vlada bi na današnjoj sjednici trebala da donese odluku o gašenju Montenegro Worksa.

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …