Uhapšen Izraelac koga je Abazović pominjao zbog istrage o pranju 150 miliona

Izraelac Majkl Ben-Ari, koga je premijer Dritan Abazović pominjao u kontekstu međunarodne istrage o pranju novca koja vodi do Crne Gore, nedavno je uhapšen u Bosni i Hercegovini, a Izrael namjerava podnijeti formalni zahtjev za izručenje. Vijest o hapšenju prenio je list “Times of Israel”, ističući da je Ben-Ari optužen za prevaru vrijednu 150 miliona dolara.

Ben-Ari, također poznat kao Michael Greenfield, optužen je da je prevario stotine ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu u periodu od 15 godina

Prema pisanju izraelskog lista, koje prenosi i N1, uhapšen je u Izraelu u aprilu 2021. godine, ali je pobjegao iz zemlje mjesec dana kasnije koristeći tuđi pasoš kada je pušten u kućni pritvor nakon što je položio garanciju od 625.000 dolara. To je zvanično navela i Izraelska Uprava za vrednosne papire.

Prošlog augusta, američki federalni sud za stečaj u Njujorku ovlastio je advokata koji zastupa Izrael da povrati imovinu koju je Ben-Ari stekao krivičnim djelima.

Michael Greenfield je osnovao dvije firme u Crnoj Gori, prema registru privrednih subjekata.

U decembru prošle godine Abazović je pitao vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, da li sa njegovim kompanijama sarađuje izraelski državljanin Michael David Greenfield, protiv kojeg se, kako tvrdi, vode istrage za pranje 150 miliona.

“Sudeći prema podacima od naših međunarodnih partnera iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), protiv Greenfielda je pokrenuta međunarodna istraga, jer se sumnja da je vodio najveću finansijsku prevaru u Izraelu, tešku preko 150 miliona. Postoji sumnja da je preko kompanije EGFE i svojih ličnih računa, plasirao novac i u Crnu Goru“, kazao je tada Abazović.

On je tom prilikom podsjetio na činjenicu da je u avgustu prošle godine američki sud naredio oduzimanje imovine Greenfieldu.

“Lior Dagan, imenovan od izraelskih sudova da predvodi globalne napore za povraćaj novca koji je pronevjerio Greenfield, počeo je aktivnosti zapljene njegove imovine u Crnoj Gori. U novembru se Dagan upisuje kao osnivač i ovlašćena osoba u dvije crnogorske kompanije u kojima je Greenfield bio izvršni direktor. Adresa obje kompanije je Beogradska 10, na kojoj se nalazi i hotel Ziya, koji je u vlasništvu Uniprom hotela”, poručio je Abazović tada.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Vučjak ujeo učenika u dvorištu škole, pas i dalje luta

Devetogodišnjeg dječaka, učenika IV razreda OŠ „Jugoslavija“ u školskom dvorištu ujeo je pas. Dječak je …