Udarne vijesti

Ove poznate CG pravnice provjeravaju temeljni ugovor

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša, pozvane su u ekspertski tim koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost temeljnog ugovora prije njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) – saznaju “Vijesti”.

Njima je poziv za članstvo u tom timu stigao dan nakon što su premijer Dritan Abazović i predsjednik države Milo Đukanović na zajedničkom sastanku dogovorili da se odradi dodatna stručna provjera ugovora i otklone nedoumice u vezi s njim.

Spaić ima iskustvo rada u tijelu koje se bavilo crkvenim pitanjem, pošto je bila članica ekspertskog tima Vlade Duška Markovića koji je početkom 2020. godine pregovarao s ekspertskim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. HRA se pravnim stavom u vezi odredbi ugovora javno oglasila, kad je uputila pismo premijeru iznoseći primjedbe prije usvajanja dokumenta na Vladi.

Predlog da se dileme o ustavnosti i zakonitosti ugovora riješe angažovanjem pravnih eksperata potekao je od Đukanovića prije usvajanja teksta, a Abazović je – nakon što je Vlada u ponedjeljak usvojila zapisnik sa sjednice na kojoj je utvrđen temeljni ugovor – predložio dodatne konusltacije prije potpisivanja dokumenta, koje su otpočele sastankom sa šefom države.

Premijer juče nije želio da govori o imenima koja bi trebalo da budu u ekspertskom timu, navodeći da bi oni mogli da dođu s Univerziteta, iz Udruženja pravnika, iz Notarske komore…

Naveo je da njihov rad neće biti oročen, ali da “stvari treba da se rješavaju brzo”. Sagovornik Vijesti rekao je da će ekspertiza biti oročena do kraja jula

”Mislim da je sve u vezi s temeljnim ugovorom urađeno kako treba. Ne vidim nikakvu prepreku da stručnjaci daju još neko mišljenje”, rekao je Abazović novinarima nakon premijerskog sata.

Na pitanje hoće li Vlada, ako stručnjaci budu imali primjedbe, ponovo glasati o temeljnom ugovoru, Abazović nije htio direktno da odgovori, ističući da će sačekati da okončaju rad.

”Tvrdim da je sve okej. Nemamo ambiciju da stavimo potpis na nešto što je protivustavno, ali ni da podlegnemo pritisku”, poručio je.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” mogućnost da se, ako bude zamjerki stručnjaka, ponovo glasa o temeljnom ugovoru uslov je direktorice HRA Gorjanc Prelević da pristupi ekspertskom timu.

HRA je početkom jula, prije odluke Vlade, uputila pismo Abazoviću i ministrima pravde i ljudskih prava Marku Kovaču i Fatmiru Đeki, u kom je predstavila primjedbe na tekst ugovora, pozivajući na njegovo dodatno usklađivanje.

Međutim, upitno je da li će se mogućnost ponovnog glasanja otvoriti – prvenstveno zato što Abazović ponavlja da spornu temu treba što prije staviti ad acta i što je temeljni ugovor usvojen na Sinodu SPC-a, pa bi se ponovnim odlučivanjem o njemu na Vladi, taj proces vratio nekoliko koraka unazad.

Prema saznanjima “Vijesti” iz SPC-a su, nakon usvajanja ugovora na Vladi, imali predlog sitnijih jezičkih promjena teksta, ali im je iz Vlade rečeno da je dokument usaglašen i da nema prostora za izmjene.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …