Udarne vijesti

Švajcarski predsjednik protiv zamrzavanja imovine Rusima: Pravo na vlasništvo osnovno ljudsko pravo

Švajcarski predsjednik Ignacio Cassis upozorio je da je “pravo na vlasništvo je osnovno pravo, ljudsko pravo” i ne smije se kršiti.

Predsjednik Cassio je to rekao povodom odluke Brisela da, u okviru sankcija Ruskoj federaciji, imovina ruskih privrednika u zemljama Evropske unije(EU) bude zamrznuta, piše britanski Guardian.

On je istakao da se takva prava mogu kršiti, kao i tokom pandemije, ali samo dok za to postoji zakonska osnova.

List navodi da je Švajcarska je jedna od mnogih zemalja sa strogim zakonima o bankarskoj tajni koja nije oduševljena pljenidbom privatne imovine u političke svrhe.

“Pravo na imovinu je osnovno pravo, ljudsko pravo“, rekao je šef države u Luganu.

“Neophodno je obezbijediti zaštitu građana pred državnom vlašću. To se zove liberalna demokratija”, kazao je Cassis.

Predsjednik Švajcarske je podsjetio na pravo na imovinu kao jedno od osnovnih ljudskih prava i ukazao da bi kasnije sličan mehanizam mogao da se koristi u druge svrhe.

Protivljenje zamrzavanju imovine ruskim državljanima saopšteno je i u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) gdje su predstavnici nevladinog sektora upozorili da bi zamrzavanje imovine ruskim privrednicima bilo suporotno američkim zakonima.

Predstavnici nevladine organizacije The American Civil Liberties Union (ACLU) rekli su kongresmenima da bi takav zakon bio u suprotnosti sa američkim zakonima, budući da ne bi dozvolio privrednicima iz Ruske Federacije da osporavaju zaplenu svoje imovine na američkom sudu.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …