Udarne vijesti

RADULOVIĆ: Sumnjiva odluka o zamrzavanju imovine Rusima

Advokat Vladimir Radulović kazao je postoji osnovana sumnja da u slučaju zamrzavanja imovine ruskim državljanima nije ispoštovana zakonska procedura i da bi to moglo da košta državu Crnu Goru.
“Informacije koje smo do sada mogli da čujemo, a koje su vezane za zamrzavanje imovine ruskim državljanima u Crnoj Gori, daju razloge za dovoljno sumnji da, u okviru postupka, nije ispoštovana zakonska procedura, rekao je Radulović za BiznisCG.
Prema njegovim riječima, to vjerovatno znači da će ruski državljani osporavati te odluke, prvo žalbom pred nadležnim Ministarstvom finansija, a nakon toga, ako bi njihova žalba bila odbijena, imaju pravo pokretanja spora pred Upravnim sudom.
“I to nije sve, bojim se da ako bi u toj zakonskoj proceduri utvrđeno da je donesena nezakonita odluka, da bi ta lica mogla pokrenuti parnične postupke u kojima bi tražili naknadu štete, zbog ograničavanja jednog od osnovnih lljudskih prava a to je prava na imovinu. Šteta bi se utvrđivala od slučaja do slučaja, i država bi morala da je nadoknadi”, naveo je poznati advokat.
Radulović kaže da nije sporno da Crna Gora mora da poštuje politiku EU uključujući i sankcije prema Rusiji, ali “da sve pojedinačne odluke moraju da budu donesene u skladu sa pravnim poretkom naše države, odnosno u skladu sa Ustavom i zakonima”.

Prema medijskim natpisima, u Crnoj Gori su zamrznute 44 nekretnine, čiji su vlasnici 34-oro ruskih državljana, a zamrzavanje je sprovedeno po osnovu ispunjavanja obaveza preuzetih usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Đukanović: Program Evropa sad vodi Crnu Goru u bankrot

Da nam razum bude ispred inata, da mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne …