Udarne vijesti

Komisija: Vlada da ugasi Montenegro Works

Vlada bi na sjednici ove sedmice trebalo da se izjasni o predlogu Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem (KEP) da se pokrene skraćeni postupak dobrovoljne likvidacije državne kompanije “Montenegro Works” (MW) koja je osnovana prije godinu dana sa ciljem da savjetuje i nadzire sve ostale državne kompanije, saznaju “Vijesti” od izvora u izvršnoj vlasti.

KEP je ovaj predlog dao nakon detaljne analize Ministarstva finansija koja je pokazala da postojeći status MW nije održiv, da bi trebalo minimum dvije do tri godine da se ova firma, koja nije osnovana shodno Zakonu o privrednim društvima, uvede u zakonski okvir i da bi sve to dodatno napravilo trošak u državnom budžetu. Stav ovog resora je da se mora unaprijediti regulatorni okvir za firme u većinskom vlasništvu države, da se oslobode političkog uticaja i da to treba da bude zajednički posao resornih ministarstava. Uz to, Ministarstvo finansija pokrenulo je pripremu da se unutar resornog direktorata organizuje Direkcija za praćenje fiskalnih rizika kompanija u većinskom državnom vlasništvu,a formiraće se i Fiskalni savjet u dogovoru sa EU partnerima koji će se baviti fiskalnim rizicima državnih firmi.

KEP je juče razmotrio Informaciju za postupanje Vlade u vezi sa statusom ove državne firme.

Odluku o osnivanju MW usvoila je Vlada Zdravka Krivokapića elektronskim putem na predlog tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića bez razmatranja na KEP-u i uz protivljene više ministara. Osnivački kapital firme je bio 490.000 eura.

U odluci o osnivanju je pisalo da se kompanija osniva “radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kao i podrške u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja istim”. To je sada nadležnost resornih ministarstava.

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Aleksandar Damjanović, u informaciji dalo dva predloga o načinu kako da Vlada postupi u vezi sa statusom ove kompanije za koje je dalo detaljnu analizu.

Prvi predlog
Prvi je predlog da MW bude holding kompanija/”krovna-super kompanija” što je predloženo njegovim Planom rada i finansijskim planom za 2022. godinu, a koja bi u ime države gazdovala, vršila nadzor i upravljala kompanijama u većinskom vlasništvu države.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …