Evropa sad: Ukidanjem “Montenegro Works”-a Vlada samo potvrđuje svoj partitokratski karakter

Povodom medijskih najava da je Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem predložila da se pokrene postupak likvidacije kompanije „Montenegro Works”, moramo saopštiti javnosti da to pokazuje nerazumijevanje potrebe za dobrim upravljanjem državnim preduzećima, ali i sujetu aktuelne Vlade i njen bjelodano partitokratski karakter, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Suštinski razlog za osnivanje „Montenegro Works”-a bio je neefikasno i loše upravljanje privrednim društvima u vlasništvu države, koje je prouzrokovalo ogromne troškove za državu, uključujući i pozajmice koje otplaćuju građani.

Podsjetimo da su zbog neodrživog upravljanja brojna državna preduzeća propadala i gasila radna mjesta. Ministarstva, a u prvom redu resor finansija, bila su zatrpana zahtjevima menadžmenta preduzeća za finansijskim analizama i stručnom pomoći. Samo neke od posljedica pređašnjeg stanja su troškovi nastali aktiviranjem garancija za kredite poput onih Crnogorske plovidbe AD Kotor i Barske plovidbe AD Bar, zatim nezakonita državna pomoć isplaćivana pojedinim preduzećima, kao što je Montenegro Airlines.

Potpuno je jasno da ovoj Vladi ne odgovara „Montenegro Works”, jer zabranjuje izbor odbora direktora po političkoj osnovi. Paradoks je i namjera Vlade da, umjesto kroz „Montenegro Works”, politički uticaj na državna preduzeća smanjuje uz pomoć ministarstava, odnosno onih koji su u prethodnom periodu imenovanja predlagali isključivo na osnovu političke pripadnosti. Kao primjer neozbiljnosti ovakvog predloga, podsjećamo na činjenicu da je Ministarstvo kapitalnih investicija ukinulo upravo Odjeljenje za unaprjeđenje korporativnog upravljanja.

Simptomatično je i to da ovakva najava Vlade dolazi dan nakon predstavljanja analize stanja državnih kompanija. Ta analiza, da podsjetimo, pokazala je da menadžmenti nemaju dovoljno znanja ili želje da obezbijede pozitivno poslovanje, a da je od osam do sada analiziranih preduzeća, svega tri dobilo pozitivno mišljenje eksterne revizije na bilanse iz 2021. godine.

Na kraju, sa žaljenjem konstatujemo da manjinska Vlada, koja je za svoj cilj proklamovala deblokadu institucija i ubrzanje evropskih integracija, vrijeme troši na učvršćivanje malignog partijskoj uticaja u privredi, ukidajući i one kontrolne mehanizme, koji su i od međunarodnih partnera prepoznati kao reformski i pozitivni. To je još jedan razlog zašto Vlada treba da padne, a građani da na što skorijim izborima izaberu novu sposobnu izvršnu vlast.

Provjerite slična mjesta

Predstavljen Plan spasa za Institut

‘’Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk …