Udarne vijesti

Lazovića sumnjiče za pet krivičnih djela, za Milovićem izdat nalog za hapšenje

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović uhapšen je juče ujutro po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Za policijskim službenikom Ljubom Milovićem izdat je nalog za hapšenje.

ZATVARANJE I OTVARANJE PREDMETA

Lazović je lišen slobode na osnovu materijala Europola i francuskih pravosudnih organa koji je prošle godine dostavljen crnogorskim istražiteljima, koji su 20. januara 2022. godine donijeli odluku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

Četiri mjeseca kasnije, predmet je ponovo otvoren, nakon što je portal Libertas objavio transkripte razgovora između Lazovića i policijskog službenika Ljuba Milovića sa članovima organizovane kriminalne grupe označene kao kavački klan.

– U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu Europola i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode P. L. zbog sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja – saopštili su iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Dodaju da je ,,lišenje slobode izvršeno od strane službenika Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva“.

NAJAVA AKCIJE NA ,,LIBERTASU“

Nakon teksta na Libertas presu, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović donio je nalog da se formira predmet.

U Specijalnom državnom tužilaštvu, povodom podataka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od Europola, formirani su spisi predmeta u kojima je nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac S. Č. donio odluku 20. januara 2022. godine da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – saopšteno je u maju iz SDT-a.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je ranije za Pobjedu da je Petar Lazović imao službeni zadatak da otkriva počinioce krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, kao i da operativnim radnjama spriječi ili preduprijedi njihovo djelovanje.

Lazoviću je svojevremeno bio zadatak da sa kolegama prati grupu Veljka Belivuka kada su došli, redovnom avionskom linijom, u Crnu Goru, čija likvidacija je spriječena 22. januara 2021. godine na tivatskom aerodromu.

SLUČAJ BELIVUK

Veljko Belivuk i Marko Miljković uhapšeni su na beogradskom aerodromu ,,Nikola Tesla“, nakon povratka iz Crne Gore. Srpski istražitelji su tada otvorili istragu kojom je utvrđena veza srpske ,,duboke države“ i policijskih zvaničnika u prikrivanju djelovanja ove kriminalne grupe.

– Povodom spisa Europola, Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet, sprovelo temeljan postupak i saslušalo Lazovića, koji je svoju izjavu dao na 40 strana. Izjave Lazovića, kao i njegovih nadređenih uključenih u policijsku operaciju, prevedene su na engleski jezik i dostavljene Europolu – kazao je Katnić ranije za Pobjedu.

Katnić je ranije kazao da izjave Lazovićevih nadređenih dokazuju da ih je on obavještavao o svim aktivnostima, da su bili upućeni u njegov rad, kao i da su znali za sve detalje, pa i za fotografije koje su nastale tokom praćenja i operativnog rada u slučaju srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …