Udarne vijesti

Žugiću ističe mandat, Đukanović se pita

Guverneru Centralne banke (CBCG) Radoju Žugiću šestogodišnji mandat ističe do sredine okotobra, a iz te državne institucije nije još upućen dopis predsjedniku države Milu Đukanoviću u kome ga o tome objavještavaju kako bi predložio novog kandidata.

”O isteku mandata guvernera Savjet CBCG će predsjednika Crne Gore obavijestiti u zakonom predviđenom roku”, rečeno je zvanično “Vijestima” iz vrhovne monetarne institucije.

Prema Zakonu o CBCG Savjet obavještava Predsjednika Crne Gore o isteku mandata guvernera najkasnije 60 dana prije isteka njegovog mandata. Guvernera imenuje Skupština, na predlog Predsjednika Crne Gore. Guverner se imenuje na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno.

Skupština je 30. septembra 2016. godine na predlog tadašnjeg predsjednika države Filipa Vujanovića izabrala Žugića za guvernera, a njegovom prethodniku Milojici Dakiću mandat je zvanično istekao 14. oktobra te godine.

Povratak Žugića na mjesto koje je pokrivao od 14. oktobra 2010. godine do kraja 2012. kada je izabran za ministra finansija podržala su u septembru 2016. godine 42 poslanika (DPS, Pozitivna, Liberalna partija i manjine stranke).Opozicija nije prisustvovala glasanju.

Vujanović je, suprotno članu 51 Zakona o CBCG, predložio Žugića za guvernera, iako je on u tom trenutku bio član glavnog odbora DPS-a i savjetnik Đukanovića koji je tada bio na poziciji premijera. Vujanović je tada tvrdio da je Žugić dva dana uoči imenovanja podnio ostavku na članstvo u DPS-u tako da to nije prepreka da bi ga glasali. Aktuelni premijer Dritan Abazović je tada iz poslaničkih klupa pitao Vujanovića da li ima pismenu ostavku Žugića na članstvo u DPS-u i hoće li je pokazati poslanicima, ali odgovor nije dobio.

Žugić je prvi put u CBCG došao u oktobru 2010. godine (kao čovjek blizak Đukanoviću) nakon što je DPS s te pozicije uklonio Ljubišu Krgovića.

Prethodno kao direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja stavio je potpis na pomoć od 44 miliona eura koju je Prva banka dobila od države. Tvrdio je da je to uradio kao predstavnik države. Ta pozajmica Prvoj je zapamćena po načinu vraćanja pod sumnjivim okolnostima, kada se jedan isti milion vrtio 11 puta, preko Trezora čije ključeve je držao tadašnji ministar finansija Igor Lukšić. Većinski vlasnik Prve banke je Aco Đukanović, rođeni brat aktuelnog predsjednika države.

Žugić prvi put u CBCG ostaje do kraja 2012. godine kada mu je Đukanović tražio da dođe za ministra finansija koje je pokrivao do izbora prelazne Vlade u prvoj polovini 2016. godine.

S pozicije ministra finansija povećao je opštu stopu PDV-a na 21 odsto. Uz to, dok je bio na toj poziciji u državu je ušao novac iz Abu Dabi fonda za razvoj za pomoć crnogorskoj poljoprivredi mimo računa državnog trezora na posebni račun u Prvoj banci.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …