Udarne vijesti

Zbog smanjenih akciza na gorivo, prihodi manji za 10 miliona

Državna kasa je “tanja” za deset miliona eura zbog smanjenih akciza na gorivo, kojima je građanima i privredi smanjena cijena goriva, saopštili su “Danu” iz Ministarstva finansija (MF).

– Odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 40 odsto primjenjuje se od 10. maja, a od 7. juna je dodatno smanjena, na ukupno 50 odsto. Zbog toga je najniža cijena benzina u Crnoj Gori, a dizel je jeftiniji nego kod većine susjeda. Odluka važi do 30. avgusta i, zavisno od dešavanja na tržištu, Ministarstvo finansija će dalje odgovorno reagovati. Po tom osnovu, preko sedam miliona eura prihoda je manje od planiranih za maj i jun a, uključujući i ovaj period u julu, državna kasa je “tanja” za oko 10 miliona – precizirali su iz resora koji vodi Aleksandar Damjanović.

Pitali smo i koliko su državu koštale i nulta stopa PDV-a na hljeb i mjera u vezi sa akcizama na plastiku.

– Prioritet Ministarstva finansija (MF) i Vlade je da, u uslovima globalnih poremećaja, pomogne građanima i privredi, a među mjerama su i ove kojima se država odriče značajnog dijela prihoda da bi umanjila udar na životni standard. Prema analizi, godišnji procijenjeni fiskalni efekat smanjene stope PDV-a na životne namirnice (brašno, hljeb i suncokretovo ulje rafinisano sa sedam odsto na nula odsto, kao i za so sa 21 odsto na sedam odsto) na budžetske prihode iznosi ukupno oko 4,3 miliona eura. Od tog iznosa, razlika između sedam odsto i nulte stope PDV-a na hljeb je oko 1,5 miliona eura na godišnjem nivou. Preliminarni podaci za jun pokazuju da su prihodi od akcize na gorivo niži za 4,3 miliona eura ili 31,2 odsto, u odnosu na jun 2021. godine, kao posledica umanjenja akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja. U odnosu na mjesečni plan za jun, ova kategorija akcize je niža za 5,2 miliona. U maju 2022. su prihodi od akcize na gorivo bili manji za milion eura nego u maju 2021, odnosno za 1,9 miliona u odnosu na mjesečni plan. Akciza na plastiku nije u potpunosti ukinuta, već se to odnosi na akcizu na plastiku kada se ona koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića, kao i u medicinske svrhe – pojasnili su iz MF-a.

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je propisano da se promet hljeba oporezuje po nultoj stopi, odnosno da je uvoz hljeba oslobođen od plaćanja PDV-a do 31. decembra 2022. godine, primjenjuje se od 21. juna ove godine.

– S obzirom da se prihodi po osnovu PDV-a ne planiraju po proizvodima ili grupama proizvoda, kao i da se naplata ne prati na taj način – nije moguće reći koliko je novca dosad manje u budžetu usled primjene ove mjere, već se procjenjuje godišnji fiskalni efekat. On iznosi oko 1,5 miliona eura. Prema preliminarnim podacima, ukupni prihodi od PDV-a u junu su iznad planiranih. To je, osim efekata povećane potrošnje i cijena, u velikoj mjeri i rezultat unaprijeđene poreske discipline usled primjene e-fiskalizacije – poručili su iz MF-a.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …