Udarne vijesti

Nevjerovatna odluka EPCG: Za redovne platiše sa većom potrošnjom računi veći za 13 odsto

Početkom ovog mjeseca Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je odlučio da dosadašnjim redovnim platišama koji su bili članovi ,,Zlatnog tima“, a čija će potrošnja biti veća od 500 kilovata po satu ( KWh), ukine popust od 13 odsto na računima za utrošenu električnu energiju.

Iz EPCG su Pobjedi saopštili da su se na taj potez odlučili zbog stimulisanja štednje i poručili da će popusti i dalje važiti za kupce, redovne platiše čija je mjesečna potrošnja ispod 500 KWh. Prema podacima EPCG, od ukupnog broja kupaca koji, prema posljednjem presjeku, redovno izmiruju obaveze (216.926), čak 183.761, odnosno 84,71 odsto, ima kontinuiranu potrošnju nižu od 500 KWh mjesečno.

Iako iz EPCG tvrde da nema ni govora o tome da je „Zlatni tim“ ukinut, ipak najmanje oko 15 odsto redovnih platiša struje ostaće nakon desetak godina bez popusta, pa će im samim tim računi biti uvećani za 13 odsto. S obzirom na to da se u julu i avgustu, tokom špica turističke sezone, uobičajeno povećava potrošnja struje u odnosu na prethodne mjesece, očekivano je da se poveća procenat redovnih platiša članova ,,Zlatnog tima“ sa potrošnjom većom od 500 KWh, koje očekuju uvećani računi.

Iz EPCG nijesu odgovoril, ni precizirali kolika je prosječna vrijednost računa od 500 KWh na koji se više neće primjenjivati popust. Novčana vrijednost računa zavisi od udjela utrošene električne energije u nižoj i višoj tarifi, a prema podacima do kojih je analizom došla Pobjeda, potrošači sa računima od oko 55 eura i većim će ostati bez popusta.

Da ne bismo došli do situacije u kojoj bi nam poskupljenje ili restrikcije, kao u zemljama regiona, predstavljale prirodan izbor, dobro je da pravovremeno djelujemo: pametno kupujemo, a novom politikom popusta stimulišemo štednju kod naših kupaca – kazali su iz EPCG našoj redakciji.

Odlukom o utvrđivanju popusta za električnu energiju distributivnih kupaca za period od 1. jula do 30. septembra ove godine, koju je Odbor direktora EPCG donio 6. jula, odobrava se popust za domaćinstva priključena na elektrodistributivni sistem, koje snabdijeva EPCG a koja su bez duga za utrošenu električnu energiju na kraju obračunskog perioda.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …