Udarne vijesti

Strah od zime bez grijanja rasprodao grijalice u julu

Sredina je ljeta, ali Nemci iz prodavnica ne grabe rashladne uređaje, nego sve vrste grijalica, od malih električnih ventilatora sa grijačem, do kamina i peći.

Krivac je bojazan da na zimu zbog gasne krize neće biti grijanja, prenio je B92.

Prodaja električnih grijalica je daleko iznad prosjeka, rekli su agenciji Dpa predstavnici velikih lanaca prodavnica elektronike Media Markt i Saturn. Slično je u trgovinama građevinskog materijala i opreme za stanovanje.

“Prodaja je udvostručena u odnosu na prošlu godinu”, navode u specijalizovanom trgovinskom lancu Hornbah (Hornbach), prenosi dpa.

Na platformi za poređenje cena Idealo, upita o grejalicama u junu bilo je skoro pet puta više nego 12 meseci ranije, a o kaminima i pećima za 280 odsto.

Primetan je i rast interesa za alternativnim izvorima toplote, naveo je Idealo u anketi trgovaca elektronikom i opremom za stanovanje agencije Dpa.

Anketirani prodavci su rekli da su kupci ponegde ispraznili rafove, ali da su zalihe stabilne. Kupci i kada ne pronađu baš neki poseban uređaj, najčešće pronađu adekvatnu zamenu.

Predstavinici Media Markta i Saturna su rekli da su na vrijeme pripremili dovoljno robe, pa kuci nadalje nemaju teškoća u kupovini ili naručivanju onlajn.

Vjerovatno je ipak da će interes biti još snažniji kada se ljudi vrate sa odmora i vrućine popuste.

Tražnja je buknula od prošlog mjeseca i učestalih najava da će grijanje biti slabije ako Rusija potpuno stopira isporuku gasa. Gas sada svakako ne ide zbog remonta glavne arterije snabdijevanja, gasovodom Severni tok 1.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …