Rasplet oko Vlade: Postoje šanse da se zavađene strane pomire

Iako su Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) planirale da Skupštini juče podnesu inicijativu kojom će biti formalizovano uskraćivanje većinske podrške Vladi premijera Dritana Abazovića, to se nije desilo.

Budući da je predlog – da bi se o njemu raspravljalo u redovnom zasjedanju, koje traje do kraja jula – morao da bude predat najkasnije juče, to znači da će on čekati vanredno zasjedanje, koje se okončava posljednjeg radnog dana u septembru.

Dvije stranke i dalje razmatraju da li će pred poslanike ići s predlogom da se parlamentu skrati mandat ili inicijativom da se Vladi izglasa nepovjerenje.

Postoji i mogućnost da se zavađene strane izmire, što je juče nagovjestio i šef diplomatije i funkcioner SDP-a Ranko Krivokapić.

U slučaju skraćenja mandata, išlo bi se na vanredne izbore, koje bi pripremala aktuelna Vlada. Ako bi se izglasalo nepovjerenje, otvorila bi se i druga opcija – mogućnost formiranja nove vlade u slučaju da neko skupi potpise četrdeset jednog poslanika.

DPS i SDP uskratili su podršku Abazoviću nakon što je Vlada prošlog petka usvojila temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Međutim, ministar vanjskih poslova i počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, ne isključuje mogućnost da zavađene strane izglade nesporazume.

On je juče, nakon sastanka s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, kazao novinarima da je sljedeća sedmica “prostor da se dođe do pravih odgovora o tome šta su sljedeći potezi unutar Vlade”.

Naveo je da još nisu verifikovani ni odluka o temeljnom ugovoru, ni zapisnik sa sjednice Vlade na kojoj je ona usvojena, dodajući da će se vidjeti “da li postoji prostor za vraćanje na evropski put”.

”Znate da odluka koja je donešena, nije donešena u skladu sa sporazumom o podršci 43. Vladi, koju su potpisali svi učesnici Vlade – i Građanski pokret URA, i Socijalistička narodna partija, i svi ostali, zaključno s DPS-om. Taj sporazum govori o kvalifikovanoj većini za tu odluku. Premijer treba da odluči – hoće li poštovati sporazum, koji su potpisali i on i svi članovi Vlade, ili će poštovati Poslovnik Vlade i proglasiti da je odluka usvojena”, poručio je Krivokapić.

Iz opozicionih Demokrata prethodno su Abazovića pozvali da, nakon izbora čelnika pravosudnih organa, podnese ostavku.

Premijer je preksinoć, u emisiji “Načisto” na TV Vijesti, saopštio da je spreman da podnese ostavku, “pod određenim uslovima”.

Nakon usvajanja na Vladi, temeljni ugovor je, prema tvrdnjama istoričara bliskog Patrijaršiji u Beogradu Aleksandra Rakovića, usvojen i na Sinodu SPC-a, iako o tome nije bilo zvanične informacije, ali ni demantija. Sad bi trebalo da se pristupi dogovoru datuma potpisivanja ugovora, koje će se, kako je premijer najavio, obaviti u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …