Udarne vijesti

Plaže prazne, u apartmanima manje gostiju

Iako statistički podaci pokazuju da je veći broj turista u odnosu na prošlu godinu, iz dana u dan na primorju svjedočimo praznim i polupraznim plažama. Izdavaoci privatnog smještaja različito govore o sezoni, kod nekih su apartmani puni, kod drugih poluprazni.

Prema poslednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), za 8. jul, u Crnoj Gori je boravilo 94.836 turista, što je 5,37 odsto više nego u istom periodu lani.

Od toga broja, u privatnom smještaju registrovana su 64.243 gosta, a u hotelskom 29.993. U odnosu na prošlu godinu, broj turista u privatnom smještaju je veći 3,14 odsto, a u hotelskom 10,56 procenata. Špic sezone je od 15. ili 20. jula, pa do 20. avgusta i tada se očekuje najveći priliv turista.

Turistički poslenici u Čanju ističu da je ove godine predsezona, kao i početak sezone, mnogo lošiji nego prethodne godine.

Tvrde da je privatni smještaj slabiji za 30 odsto. Kako kažu, to se vidi i po tome što nema gužvi u saobraćaju, u prodavnicama, na plaži… Oni ističu da se cijene smještaja nisu povećavale.

Predsjednik udruženja hotelijera, ugostitelja i privatnog smještaja Momčilo Šćekić kaže da odavno ne pamti da je u ovom periodu jula bilo ovoliko praznog smještaja.

– Konstatovali smo tu činjenicu i na našem sastanku. Doduše, Čanj je hendikepiran i po pitanju same ponude jer je uskraćen za noćni provod. Nemamo ambulante, nemamo apoteke, niti bilo kakve državne platne ustanove, kao ni poštu. Nema nijedan park za djecu, niti bilo kakav ljetnji festival ili program – događaj kojim bismo privukli turiste. Osam godina uzastopno smo organizovali Internacionalni Montenegro folk fest, na kojem su učestvovale 32 zemlje, a trajao bi od 23. juna do 16. avgusta. Međutim, nismo naišli na razumijevanje i podršku Opštine Bar, Turističke organizacije Bar i Morskog dobra kada smo tražili da nam odrede prostor gdje bismo mogli da napravimo binu, kako bi kulturno- umjetnička društva mogla na tradicionalan način da kroz igru predstave svoju državu. I pored toga što kapaciteti nisu puni, smeće je očigledan problem, i mislim da treba mnogo bolje organizovati odvoz smeća, posebno na samom šetalištu. Ono sa čime se mi iz Čanja možemo pohvaliti jeste da su plaže sređene, da su cijene normalne i da su svi turisti zaista bezbjedni. Snabdijevanje vodom i električnom energijom je na kvalitetnom nivou – kazao je Šćekić.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …