Udarne vijesti

Orban: Evropa pogriješila što je uvela sankcije Rusiji, hitno mijenjati politiku

Evropska unija pogriješila je kada je uvela sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, rekao je sinoć mađarski premijer Viktor Orban, pozivajući čelnike EU-a da izmijene svoju politiku na tom polju.

“Na početku sam mislio da smo jednostavno ispalili metak sebi u noge, ali evropska ekonomija dobila je metak u pluća i ugušila se”, kazao je Orban u govoru na nacionalnom radiju.

“Bruxelles mora priznati da je to bila greška, da (sankcije) nisu postigle svoj cilj i da su čak imale i suprotni učinak”, dodao je.

Orban se žestoko protivio embargu na uvoz ruske nafte početkom juna, koja je bila dio šestog paketa sankcija EU-a protiv Rusije.

“Bruxelles je mislio da će politika sankcija kazniti Rusiju, ali mi smo kažnjeni još jače”, rekao je šef mađarske vlade.

Ukrajina je kritikovala Orbanov stav, naglašavajući da su sankcije proglašene kao odgovor na rusku agresiju.

Portparol ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko rekao je da ne ubijaju evropsku ekonomiju sankcije već hibridni rat koji vodi Rusija.

Mađarska, koja se oslanja na uvoz za 65 posto ukupnih potreba za naftom i 80 posto za plinom, objavila je u srijedu vanredno stanje zbog energetske krize.

“Moramo plaćati višu cijenu jer inače sistem više nije održiv”, istaknuo je Orban na radiju.

Ruski Gazprom objavio je u srijedu da ne može garantovati dobro funkcioniranje plinovoda Sjeverni tok, koji doprema Evropi plin i koji je zaustavljen, pozivajući se na činjenicu da je nemoguće potvrditi da će dobiti natrag njemačku turbinu koja je bila na popravku u Kanadi.

Jutarnji.hr

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Boing 737 se nije spustio na ciljanu destinaciju jer su piloti zaspali

Aviation Herald je objavio izvještaj o propustu koji se dogodio u ponedjeljak na letu iz …