Udarne vijesti

Crna Gora izručila Rusiji bankara osumnjičenog za milionsku prevaru

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije saopštilo je da će Rusiji iz Crne Gore biti izručen Sergej Ipatov, bivši šefa odjeljenja za implementaciju i informacione tehnologije u Agenciji za poravnanje i kreditni sistem, koji je optužen za veliku prevaru.

Vijest o tome prenijela je agencija Interfaks, ali i drugi ruski mediji. Iz crnogorske policije saopšteno je Portalu RTCG da je Ipatov izručen ruskim vlastima.

“Na zahtjev Generalnog tužilaštva Ruske Federacije, nadležni organi Crne Gore Rusiji će izručiti ruskog državljanina Sergeja Ipatova“, saopštilo je u petak Generalno tužilaštvo Ruske Federacije.

Iz te institucije su napomenuli da će Ipatov biti isporučen Rusiji u petak. Iz Uprave policije Portalu RTCG su potvrdili da je Ipatov izručen Rusiji.

Prema istražiteljima, od aprila 2014. do jula 2016. godine, Ipatov, kao šef odeljenja za implementaciju i informacione tehnologija Agencije za bankovne poravnanje i kreditni sistem, “sa saučesnicima je na prevaru ukrao sredstva banke u iznosu većem od milion rubalja. “

Zvanični predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Rruske Federacije Irina Volk objasnila je novinarima da je Ipatov, zajedno sa ostalim zaposlenima u finansijskoj instituciji, sistematski unosio netačne podatke u elektronsku bazu bankarskih transakcija.

U junu u Minsku je generalni tužilac Ruske Federacije Igor Krasnov izjavio da su neke strane kolege spremne da odbiju saradnju sa Rusijom čak i u oblasti ekstradicije, pravne pomoći i borbe protiv kriminala u širem smislu.

Krasnov je kao prijmer naveo odluke nadležnih organa Njemačke, Velike Britanije, Italije, Litvanije, Poljske, Hrvatske, Crne Gore, Češke i Estonije, koje su, tvrdi on, iz političkih razloga odbile da Rusiji izruče lica koja su optužena, uključujući i ona za koja se tvrdi da su počinila posebno teške zločine.

“Nećemo kopirati takvo nerazumno ponašanje, nastavićemo da sprovodimo sve neophodne mjere predviđene zakonom i međunarodnim ugovorima“, rekao je tada generalni tužilac Ruske Federacije.

Komentarišući izručenje Ipatova Ruskoj Federaciji zvanični predstavnik Generalnog tužilaštva Andrej Ivanov rekao je Interfaksu da je “očigledno,nakon govora generalnog tužioca Ruske Federacije Igora Krasnova u Minsku, situacija počela da se mijenja”.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …