Udarne vijesti

Predsjedništvo Demokrata: Ne skraćivati mandat do izbora pravosudnih organa, a onda Abazović da podnese ostavku

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore pozvalo je Skupštinu da ne razmatra eventualne inicijative o skraćenju mandata prije nego se izaberu četiri člana Sudskog savjeta i makar jedan sudija Ustavnog suda.

Dodali su da “ubrzanje evropskog puta i sprečavanje institucionalnog sloma moraju biti prioriteti svih prioriteta”.

Kazali su kako bi bilo najbolje po Crnu Goru da Dritan Abazović nakon izbora pravosudnih organa podnese ostavku na funkciju predsjednika Vlade.

“Time bi se stvorile pretpostavke za dijalog i resetovanje odnosa uz uvažavanje odluke građana od 30. avgusta da se posle tri decenije promijeni vlast i formira isključivo evropska, evroatlantska i građanska Vlada, koju ne bi činili oni koji vode ekstremnu svađalačku politiku, uz obavezno učešće manjinskih partija, a koja bi povela Crnu Goru naprijed, ispunjavala sve međunarodne obaveze, odnosno stvorila pretpostavke za ubrzanje njenog evropskog puta i pripremila državu za redovne parlamentarne izbore 2024. godine”, istakli su oni.

Poručili su kako podnošenjem ostavke Abazović nastavlja da obavlja funkciju do izbora nove Vlade bez obzira na tajming njenog formiranja.

“Pa tako, na primjer, usvojeni i usaglašeni Temeljni ugovor može potpisati svakog dana, bilo prije podnošenja ostavke ili nakon podnošenja ostavke, jer za isto ne postoje bilo kakve formalno-pravne smetnje, ističući da je upravo gospodin Abazović više puta potencirao da to pitanje treba što prije skinuti sa dnevnog reda, kako ne bi bilo predmet političkih igranki. Podsjećamo da su Demokrate podržale pomenuti Ugovor koji je usaglašen između obje ugovorne strane, te ga pozivamo da se ne krije iza Temeljnog ugovora, zloupotrebljavajući isti u dnevnopolitičke svrhe zarad očuvanja fotelje, uz vrijeđanje vjerskih uvjerenja građana koji od rješavanja ovog pitanja očekuju veći stepen zaštite vjerskih sloboda i potrebnu ravnopravnost, a ne očuvanje fotelje bilo kojeg političara”, dodali su oni.

Predsjedništvo, kako navode, obavezuje Klub poslanika da intezivira svoje aktivnosti kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku dobila Sudski savjet i izabrala sudije Ustavnog suda.

“Predsjedništvo smatra da Klubu poslanika prioritet u radu trebaju biti aktivnosti na dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 kako bi Crna Gora ubrzala svoj evropski put. Predsjedništvo sugeriše Klubu poslanika da nastavi borbu za vanredne parlamentarne izbore nakon izbora pravosudnih funkcija i ukoliko se ne formira građanska, evropska i evroatlantska Vlada saglasno gore navedenim kriterijumima”, dodaju oni.

Pozvali su sve aktere sa društveno-političke scene na smirivanje tenzija, osudivši “ekstremističko-nacionalističku retoriku koja u posljednjih nekoliko nedjelja truje medijski prostor Crne Gore”.

Analitika

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Đukanović: Program Evropa sad vodi Crnu Goru u bankrot

Da nam razum bude ispred inata, da mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne …