Udarne vijesti

Borelj: Fokusirati se na reforme; Varhelji: Moglo bi biti uloženo 1,3 milijarde eura

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Borelj, premijer Dritan Abazović i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore.

Abazović je kazao da je održavanje Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore veliko priznanje za našu zemlju i da to govori da na Zapadnom Balkanu ideja proširenja živi najviše kroz našu državu.

“Imali smo jako konstruktivan sastanak. Ono što želimo da naglasimo jeste da Vlada CG vidi samo jedan glavni spoljno politički prioritet – a to je kako da Crnu Goru učinimo narednom članicom EU. Svi moramo biti posvećeni tom pitnaju, moramo rješavati stvari koje zahtijevaju širi konsenzus u društvu, ići ka deblokadi evropskog puta, ka onome što su odluke sa dvije trećine ili tri petine u parlamentu vezano za Sudski savjet, članove Ustavnog suda i izbor VDT-a u punom mandatu. Ukoliko uspijemo da isporučimo te rezultate Evropska komisija će to prepoznati i da će Crna Gora ići ka završnim mjerilima, što bi nam omogućilo da idemo ka zatvranju poglavlja po novoj metodologiji”, rekoa je Abazović.

“Ne treba da postoji ništa važnije za Crnu Goru od evropskog puta”

Borelj je istakao da je sastanak bio važan da se građanima Crne Gore i cijelog regiona pokaže naša posvećenost zajedničkoj budućnosti u EU.

“Danas smo izvršili pregled naših odnosa sa Crnom Gorom i proces proistupanja Crne Gore EU. Razgovarali smo o regionalnim događajima. Istakli smo značaj evropske agende Crne Gore. Snaga i fokus svih političkih subjekata treba da budu fokusirani na sprovođenje evropskih reformi. Ne treba da postoji ništa važnije za Crnu Goru od evropskog puta, posebno u trenutku kada Crna Gora treba da bude predvodnica u pristupnim pregovorima”, rekao je Borelj.

Istakao je da Crna Gora ima mogućnost da bude uspješna priča, jer su brojna poglavlja već otvorena.

“Vrijeme je da se pređe na narednu fazu, ali to zahtijeva punu posvećenost implementaicji svih reformi povezanih sa EU – u pravosuđu, medijima, borbi proitiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Borelj.

“Odustati od zlatnih pasoša”

On je kazao da EU od Crne Gore očekuje da ukine program ekonomskog državljanstva i uskladi viznu politiku sa politikom EU.

“EU i Crnoj Gori je potreban snažna politička posvećenost, iskreno angažovanje i uključivanje u izgradnji konsenzusa od strane svih relevantnih institucija i političkih aktera”, naveo je Borelj.

On je najavio da će EU dati pet miliona eura zemljama Zapadnog Bakana kroz Mehanizam brzog odgovora. Riječ je, kako je kazao, o urgentnoj podršci regionu kako bi se osnažila otpornost u suprostavljanju sajber napadima i manipulaciji informacijama.

“Nastavićemo da podržavamo naše partnere i kada je riječ o ublažavanju posljedica rata u Ukrajini, uključujući bezbjednost hrane”, naveo je Borelj.

“Moglo bi biti uloženo 1,3 milijarde eura, ali potrebne reforme”

Varhelji je kazao da je već priilično toga ostvarila, ali da je dug put pred našom zemljom.

“Razgovarali smo kako bi mogli ubrzati proces integrisanja EU i Zapadnog Balkana. Prva tema je uvijek rat Rusije protiv Ukrajine, koji mijenja geopolitički kontekst, širm Evrope. Bezbjednost nnikada nije bila važna kao danas, zato je važno da imamo pouzdane partnere i saveznike kao što je Crna Gora. Važno je da smo na istoj strani u vezi sa ovim ratom”, istakao je Varhelji.

On je kazao da je strateški prioritet dogovoren – da se ubrza integrisanje na terenu.

“Rezultat sastanka je to koliko je važno da svi akteri ubrzaju reforme. Mi smo spremni da idemo brže, ali treba nam ostvarivanje reformi”, istakaoje Varhelji.

Prije zatvaranja poglavlja, kako je kazao, treba ostvariti napredak u oblasti vladavine prava.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …