Udarne vijesti

Kreće gradnja žičare, vožnja će trajati 11 minuta

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, Martin Leitner, predstavnik konzorcijuma Leitner, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković položili su kamen temeljac za žičaru Kotor – Lovćen.

Martin Leitner, predstavnik italijanske kompanije “Leitner – žičara Kotor 1350”, koja zajedno sa kompanijom “Novi Volvox”, čini konzorcijum sa kojim je Vlada 15. decembra 2021. godine potpisala koncesioni ugovor za izgradnju žičare, naglasio je da je izenađen brzinom pripremih aktivnosti za početak izgradnje žičare, čemu su doprinijeli premijer Abazović, gradonačelnik Đurašković i predsjednik Opštine Jokić. Leitner je, čestitajući predstojeći Dan državnosti, naveo da je privilegovan biti danas u Crnoj Gori i da od prvog dolaska osjeća energiju koja krasi našu zemlju i da je istorijski projekat spojiti predivne planine i more.

Predsjednik Vlade Abazović naglasio je da danas san mnoge djece Kotora i Cetinja danas počinje da postaje java.

Nadam se da će za godinu dana gondole pune turista ići prema Lovćenu i da će i naši građani i građanke imati priliku da vide najljepši zalazak sunca na svijetu i pogled na jedan od najdivnijih zaliva. Crna Gora je ovo zaslužila i ranije, i srećan sam što je gradimo u tom pravcu.

On je istakao da se nada se da će gospodin Leitner ispuniti svoje obećanje i da će žičara Kotor – Lovćen biti na naslovnoj stranici kataloga Leitnerovih žičara i će svi oni koji širom planete koriste ove žičare imati priliku da vide kako izgleda Crna Gora.

,,Cilj nam je da našu državu učinimo vidljivijom u svijetu i vjerujem da je ovo jedan veliki prizor. Neizmjerno sam srećan što u predvečerje Dana državnosti Crnoj Gori poklanjamo početak ovoga projekta“, kazao je još Abazović.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić naveo je da će ovaj projekat biti veoma značajan za Kotor, Prijestonicu Cetinje i cijelu Crnu Goru i da će žičara privlačiti ogroman broj turista, ali i biti na ponos dva grada i Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković naznačio je da ovaj projekat puno znači za turističku ponudu dva grada i lokalnim privrednicima.

Nova radna mjesta i snažni koraci naprijed ka boljem životu svih građana moraju biti naše najsnažnije opredjeljenje, ukazao je Đurašković.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ministar bez porfelja Adrijan Vuksanović.

Žičara će biti dugačka 3.918 metara, kapaciteta 1.000 putnika po jednom satu i 40 gondola, dok će vrijeme putovanja biti 11 minuta. Početna tačka predviđena je u Kotoru, a krajnja u selu Kuk na Lovćenu.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …