Udarne vijesti

Kovačević na Stražici: Sloboda je temelj naše države

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. godine kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Tim povodom, predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić položili su vijence na spomen obilježju na Stražici, čime su odali počast svim žrtvama fašističkog terora u periodu Drugog Svjetskog Rata.

Predsjednik Opštine Pljevlja istakao je tokom obraćanja na svečanosti oranizovanoj u čast proslave Dana državnost Crne Gore, da je Memorijalni centar na Stražici najprikladnije mjesto za podsjećanje na prvi svenarodni antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi, koji je podignut “u spomen našim velikanima čije je djelo besmrtno”.

“S ponosom i pijetetom govorimo i danas, kao i svakog 13. jula, o slavnom, hrabrom i jedinstvenom dizanju cijelog jednog naroda na oružje.

Govorimo o prvoj velikoj bici koja se u pregaženoj Evropi dogodila nekoliko mjeseci nakon ustanka upravo ovdje.

Govorimo o onima koji u našim uspomenama i u našem divljenju vječno žive te su se, kako reče veliki Njegoš, „imali rašta i roditi“.

Govorimo danas, pominjući ove slavne dane naše istorije, prije svega o svagdašnjoj težnji za slobodom kao našem najuzvišenijem cilju i najvažnijem obilježju kroz vjekove.

Govorimo o slobodi kao temelju i naše države i našeg rodoljublja i našeg postojanja”, kazao je Kovačević, dodajući da je mala Crna Gora u tadašnjoj Jugoslaviji iznjedrila veliki broj heroja.

“Govorimo o Crnoj Gori, koja je mjerila tek nekoliko procenata stanovnika ondašnje Jugoslavije, a koja je dala više od polovine proleterskih bataljona, gotovo trećinu komandanata divizija i ratnih generala i najviše narodnih heroja u odnosu na broj stanovnika”, istakao je.

Kovačević je u obraćanju ukazao na važnost 13. jula 1878. godine kada je Crna Gora priznata kao suverena država.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …