Udarne vijesti

Crna Gora je vječna luča slobode i nepokornosti: Nikšić proslavio Dan državnosti

Velika proslava 13. jula – Dana državnosti održala se u Nikšiću na Trgu slobode. Trg je bio pun ali i brojne okolne ulice.

Okupljene građane pozdravio je Nebojša Mrvaljević iz Foruma Luča.

“Svjedočili smo da se prošle godine u našem Nikšiću nijesu vijorile državne zastave.

Ove godine su nam 21. maja ovaj trg okitili trobojnim aranžmanima, a u susret današnjem velikom prazniku skinuli državnu zastavu sa zgrade Opštine. Brojni su i svakodnevni primjeri uvreda, prijetnji, provokacija i laži kojima smo izloženi.

Majko naša Crna Goro,
Danas su ti tvoja đeca donijela na dar najljepši poklon koji ti možemo dati. Široki i iskreni osmjeh, toplo i čisto srce i dušu, ljubav i poštovanje za tvoju slavnu istoriju i tvoju svijetlu i vječnu budućnost”, poručio je on.

Nikšić je, dodao je Mrvlajević, zaslužio podršku.

“Bio je uvijek među prvima tamo đe se branilo pravo, čast i sloboda naše Majke Crne Gore. Bio je i biće, bez obzira na sva iskušenja sa kojima se suočavamo. To nam jasno pokazuje i ovaj današnji veličanstveni skup.

Dao je Nikšić doprinos značajnim pobjedama koje su prethodile 13. julu 1878. kada nam je na Berlinskom kongresu priznata državna nezavisnost.

Dao je Nikšić i hiljade života svoje najbolje đece i u antifašističkoj borbi. O tome najbolje svjedoči slava skoro 50 nikšićkih narodnih heroja i heroina i brojnih nosilaca najviših priznanja.

Od prkosnog osmijeha našeg Ljuba, do herojskog Jokinog izbora da okonča svoj mladi život, prije nego da se odrekne svoje borbe za slobodu. Od heroja Save do Olge. Od prvog do posljednjeg, sve ih je krasilo ono zbog čega smo svi mi ođe danas. Da im odamo vječnu zahvalnost koja im pripada”, istakao je Mrvaljević.

Ovdje smo da poručimo da ćemo čuvati tekovine 13. jula, da ćemo slaviti slobodarstvo i antifašizam, da ćemo klicati u ime ljubavi prema domovini da nacionalizmi i ekstremizmi ovdje ne mogu proći, poručio je Miro Nikolić.

“Zato čuvajmo ovaj krš zaliven krvlju naših predaka! Čuvajmo ovo nebo pod kojim su crnogorske majke i šćeri sklapale ruke moleći se opstanak Crne Gore! Čuvajmo to plavo more i sinje gore, kojima su plovili i hodili junaci svih crnogorskih doba! Ni težeg zadatka, ni svetije dužnosti! Sine moj, čuvaj je!”, kazao je Nikolić.

Pobjeda/Antena M

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …