Udarne vijesti

Princ Nikola Petrović Njegoš predočio inicijativu otvaranja konzervatorijuma za očuvanje crnogorske pčele

Princ Nikola Petrović Njegoš boravio je u posjeti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gdje je u razgovoru sa državnim sekretarom Budimirom Mugošom predočio zainteresovanost fondacije “Petrović Njegoš” da se u Crnoj Gori formira konzervatorijum za očuvanje genetičkih resursa u pčelarstvu.

Princ Nikola je iskazao spremnost da pruži svu neophodnu ekspertsku i tehničku pomoć u cilju očuvanja i valorizacije proizvoda i unapređenja sektora pčelarstva u Crnoj Gori.

S obzirom da se na teritoriji Crne Gore gaji medonosna pčela koja pripada kranjskoj rasi pčela Apis mellifera Carnica i u skladu sa Zakonom o stočarstvu mora da bude očuvana genetička raznovrsnost-diverziteta kranjske pčele, Princ Nikola je prezentovao projekat „Konzervatorijum za očuvanje crnogorske pčele“ koji bi bio zajednički implementiran u saradnji sa Fondacijom “Princ Albert II od Monaka”.

Princ Nikola Petrović Njegoš predočio inicijativu otvaranja konzervatorijuma za očuvanje crnogorske pčele

Naglašeno je da sektor pčelarstva u Crnoj Gori ima velike potencijale za razvoj, koje je potrebno dalje jačati kroz razmjenu iskustava i korišćenje savremenih dostignuća i tehnologija.

Dogovoren je naredni sastanak sa relevantnim stručnjacima iz oblasti selekcije pčela, kako bi se definisale dalje aktivnosti i doprinijeli daljoj afirmaciji podizanja svijesti o značaju pčela u Crnoj Gori.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Mandić: DF-u se ne sviđa sve u dokumentu o rekonstrukciji, ali to je prilika da svi budemo zajedno

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da …