Udarne vijesti

Maraš i Vuković na spisku za hapšenje

Specijalno državno tužilaštvo namjerava da proširi istragu i protiv bivše izvršne direktorice “Plantaža” Verice Maraš i nekadašnjeg direktora Sektora pravnih i opštih poslova Miroslava Vukovića zbog sumnje da su i oni, sa juče uhapšenim članovima nekadašnjeg Odbora direktora, zloupotrijebili službeni položaj prilikom zaključenja ugovora o poravnanju s firmom “OMP Engineering”.

Tim poslom državna kompanija navodno je oštećena za 350.000 eura, ali i 37.000 kvadrata zemlje u Donjim Kokotima.

Po nalogu tužioca Vukasa Radonjića pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili su bivše članove Odbora direktora Veselina Vukotića, Boža Mihailovića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića i Anicu Hajduković, čija će saslušanja početi danas zbog sumnje da su počinili krivično djelo “zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”.

”Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju iz čl. 272 st. 3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer su kao članovi odbora direktora donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju između oštećenog privrednog društva ‘13. Jul – Plantaže’ AD i ‘OMP Engineering’ iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a ‘OMP Engineeringu’ pribavljena korist”, piše u saopštenju SDT-a.

Oduzeli novac, ugovore, spisak zajmova
Službenici SPO su po nalogu tužioca Radonjića juče izvršili pretres stanova i kancelarija osumnjičenih bivših članova borda direktora “Plantaža” tokom kojeg su oduzeli novac, telefone, ugovore i spiskove pozajmica drugim osobama.

”Oduzeti predmeti će biti vještačeni tokom daljeg postupka”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz istrage.

Decenijama crnogorski ponos kompanija “Plantaže” je 2009. raspisala javni poziv u kojem su tražili partnera za fabriku briketa. Javio se “OMP Engineering”, firma koja je osnovana tačno tri dana nakon raspisivanja oglasa.

U julu 2011. godine organizovano je svečano otvaranje fabrike – pred kamerama, crvenu vrpcu presjekli su tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i Verica Maraš. I pored velikih planova, proizvodnja briketa nikada nije pokrenuta iako su “Plantaže” i privatna firma u fabriku, prema nalazu vještaka, uložili u novcu i zemlji 1.467.029,02 eura, dok je ulog “OMP Engineeringa” bio 1.278,674,47 eura.

”OMP Engineering” je 2014. pokrenuo tužbu protiv “Plantaža”, gdje je na na početku traženo obeštećenje od šest miliona eura tvrdeći da su “Plantaže” nudile nekvalitetnu lozovinu i u nedovoljnim količinama, dok je ova državna kompanija naknadno pokrenula kontra tužbu tvrdeći da je “OMP Engineering” u zajedničku fabriku instalirao opremu koja nije odgovarajuća za preradu lozovine.

Tokom postupka u Privrednom sudu vještak mašinske struke Goran Dedić donio je nalaz u korist “Plantaža”. On je utvrdio da oprema “OMP Engineeringa”, koja je bila njihov ulog, ne bi uopšte mogla da se koristi u toj vrsti proizvodnje.

I pored takvog mišljenja vještaka bivši menadžment “Plantaža” je pokrenuo 2020. godine postupak sporazumnog poravnanja, a advokati kompanije Ana Đukanović i Marko Hajduković su otkazali punomoćje.

”Zaključivanje ovakvog poravnanja dodatno čudi i zabrinjava pri činjenici da su nalazi i mišljenja vještaka mašinske, ekonomske i poljoprivredne struke, kao i iskazi vašeg menadžmetna i vaših zaposlenih, u cjelosti išli u korist ‘Plantaža’”, upozorili su advokati Đukanović i Hajduković.

Sudija u višegodišnjem sporu pred Privrednim sudom bio je uhapšeni bivši predsjednik Blažo Jovanić.

Na zahtjev novog rukovodstva “Plantaža” krajem 2021. godine obnovljen je postupak pred Privrednim sudom između “OMP Engineering” i “Plantaža” jer nova uprava nije željela da realizuje ugovor o poravnanju zbog sumnje da je ugovor štetan za kompaniju.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …