Udarne vijesti

Ibrahimović sa Baluku: Gasne elektrane i zajednička kompanija za Jadransko-jonski gasovod

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj primio je u posjetu delegaciju Vlade Republike Albanije koju je predvodila ministarka saobraćaja Belinda Baluku, sa kojom je ministar kapitalnih investicija, u Vili Gorica, na obostrano zadovoljstvo, održao bilateralni radni sastanak.

Neki od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji su dio indikativnog proširenja Trans-evropske mreže na prostoru Zapadnog Balkana su projekti koji se geografski prostiru na područija Crne Gore i Albanije i dio su novog Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za Zapadni Balkan kao što je projekat Plavog autoputa. Usaglašavanje teksta sporazuma ima vodeće mjesto na listi prioriteta kada je riječ o ovom projektu, saopštio je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj.

Sagovornoci su razmijenili informacije i o planovima o realizaciji projekata gasnih elektrana. Ministar kapitalnih investicija, gospodin Ibrahimović, osvrćući se na napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, naglasio je da koncepti gasnih elektrana imaju za cilj da se omogući dugoročno korišćenje lokalnih resursa i da moraju biti u potpunoj saglasnosti s klimatskim pravilima i propisima EU.

Na sastanku u Vili Gorica razgovaralo se o budućim koracima u radu na projektu Jadransko-jonskog gasovoda kao južnog gasnog koridora.

Istaknuta je važnost strateške energetske povezanosti između Albanije i CG kako kroz Jadransko-jonski gasovod (IAP) kao integralni dio projekat Trans-jadranskog gasovoda (TAP), tako i kroz manje obimom ali jednako značajne potencijale regionalne saradnje, naročito u aktuelnom trenutku, kada se svijet suočava sa svetskom energetskom krizom, kao posljedicom rata u Ukrajini.

U cilju realizacije projekta Jadransko-jonskog gasovoda, dogovoreno je inteziviranje saradnje na predmentu osnivanju projektne kompanije Jonsko-jadranskog gasovoda koju bi činile kompanije Montenegro Bonus (Crna Gora), Albgaz (Albanija), Plinacro (Hrvatska) i BH-Gas (Bosna i Hercegovina), sa sjdištem u Splitu.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …