Udarne vijesti

Otvaranje 13. jula: Pogledajte kako prioritetna dionica auto-puta od Smokovca do Mataševa izgleda iz vazduha (VIDEO)


Podgorica (Mediabiro)- Da je sve spremno za otvaranje najvećeg i najsloženijeg projekta u istoriji Crne Gore, svjedoče snimci iz vazduha nastali juče, a koji koji prikazuju izgled prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa. Na Dan državnosti, zvanično će biti otvoren 41 km puta koji obuhvata 20 mostova, 16 dvocjevnih tunela i četiri petlje.
Polovinu dionice čine vijadukti i tuneli, a na složenost trase utiče i činjenica da će budući vozači iz pravca Podgorice putovanje počinjati na 60 metara nadmorske visine, dok će ih nakon određenog vremena dočekati 1100 metara u planinskom dijelu.
Sa svojih 960 metara ,,Moračica” predstavlja najduži most, dok je tunel ,,Vjeternik” dug skoro tri kilometra. Ukupna prosječna dužina mostova na glavnoj dionici je 6,1 km, što čini oko 15 odsto ukupne dužine auto-puta.
Širina kolovoza sa dvije sobraćajne trake je 10,5 metara po jednom smjeru. Na otvorenoj trasi, predviđene su trake za prinudno zaustavljanje na svim pozicijama, dok su na mostovima predviđene zaustavne trake, u slučaju da su kraći od 150 m. Širina kolovoza sa tri saobraćajne trake iznosi 11,2 m po jednom smjeru.
Auto-put je pokriven sa više od 600 kamera, a sve kamere u tunelima imaju mogućnost da automatski detektuju incident.
Glavni izvođač je kineska kompanija ,,CRBC”, a Vlada Crne Gore povjerila je preduzeću ,,Monteput” poslove stučnog, građevinskog i projektnog nadzora izrade projektne, pripremne tenderske dokumentacije i druge poslove. Ovim projektom sjever Crne Gore postaje nikad bliži centralom i južnom dijelom države, a značaj za privredu, građane i turizam je nemjerljiv.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za vikend pad temperature za 10 stepeni

Dejstvo talasa rekordnih temperatura od danas će postepeno slabiti i ovim se završava četvrti tropski …