Udarne vijesti

Euro na najnižim nivoima u posljednjih 20 godina: Zašto raste dolar?

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta je prošle nedjelje dostigla novu najvišu vrijednost u 20 godina.

Pritom je kurs evropske valute prema dolaru skliznuo na najniži nivo za isto toliko godina jer privredi Eurozone prijeti recesija.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle nedjelje 1,5 posto, na otprilike 107,00 bodova, a u jednom je trenutku dostigao i 107,79 bodova, novu najvišu vrijednost u 20 godina, prenosi Indeks.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 2,2 posto, pa je cijena eurra skliznula na 1,0185 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na 1,0072 dolara, novu najnižu vrijednost u 20 godina. Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 136,10 jena.

Zašto raste dolar?

Dolarov indeks porastao je za više od 1 posto drugu nedelju zaredom, što se ponajviše pripisuje agresivnom povećanju kamatnih stopa američke centralne banke. Prošle nedjelje je objavljen zapisnik s junske sednice Feda, na kojoj su kamate povećane za 0,75 postotnih bodova.

Zapisnik je pokazao da se čelnici centralne banke slažu da bi na sednici u julu trebalo dodatno povećati ključne kamate za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom na to da se inflacija u SAD kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će ključna kamata u martu iduće godine dostići vrhunac od 3,44 posto, dok se nedavno procenjivalo da bi do maja mogla biti 4 posto. Trenutno se kreće na 1,58 posto.

Japanska valuta je, pak, pod pritiskom slabosti treće po veličini svjetske privrede, mada japanska centralna banka, za razliku od većine ostalih centralnih banaka u svijetu, i dalje pokušava da podrži privredu labavom monetarnom politikom.

U petak je, neposredno nakon kobnog atentata na bivšeg premijera Šinza Abea, jen ponešto ojačao jer važi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena. No, ubrzo se ponovo našao pod pritiskom.

B92

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …