Udarne vijesti

DJ Ava Adora puni evropske klubove: “Dolazim u Crnu Goru krajem jula”

Poznata DJ Ava Adora puni klubove, plažne barove i lokale širom Starog kontinenta. Za njene nastupe se ovog i prošlog ljeta tražila karta više. Iako je ova rođena Kotoranka i Crnogorka (koja živi u Baru) u Evropi jako poznata, naročito u Španiji, Njemačkoj, Holandiji i Hrvatskoj, prihvatila je ljubazno da za naš portal priča o svojim nastupima i svojoj muzici…

Kada sam čuo tvoj nastup bio sam oduševljen originalnošću, ritmom, muzikom i energijom nastupa, a po snimcima sam vidio da je slično reagovala i EU publika. Kao da sam se našao u nekom filmu Dejvida Linča sa muzikom Hansa Zimmera. Otkud Vam tolika energija?

Oduvijek sam bila veliki ljubitelj tehno muzike koja je veoma dinamična i u sebi sadrži veliku količinu pokretačke energije. Kada se jednom uđe u nadahnjujući vajb tehno muzike energija je neiscrpna, i mene i publiku vuče na brže, jače, snažnije… Dodatni izvor energije je inspiracija da se izborom i načinom izvođenja muzike u neverbalnoj komunikaciji sa publikom kroz ritam ta energija kanališe i usmjerava ka ekstazi.

Kako to da si poznata u Evropi, ali ne toliko u Crnoj Gori? Što je razlog da Crma Gora bude uskraćema za tako sjajne nastupe?
U Crnoj Gori ne postoji klub posvećen isključivo tehno muzici a izvan ljetnje turističke sezone nastupi tehno DJ-eva nisu tako česti. Prije nego što sam počela karijeru profesionalnog DJ-a, kao opčinjeni ljubitelj tehno muzike, više od deset godina sam ljeto provodila na Ibici koja je u periodu jula i avgusta svjetska prestonica tehno muzike i takođe vrlo često posjećivala festivale i klubove u Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Španiji, Francuskoj… Kako su ta mjesta oblikovala moj doživljaj tehno muzike i kako sam na tim mjestima upoznala mnogo ljudi i ostvarila kontakte, spontano i prirodno se nametnulo da su i moji prvi nastupi krenuli na tim mjestima počev od amaterskih nastupa na afterima i privatnim žurkam na Ibici do profesinalnih nastupa u klubovima i na festivalima.

Šta radite trenutno i gdje nastupate?

Od marta boravim i nastupam na Kanarskim Ostrvima zahaljujući odličnoj saradnji sa menadžerkom Neenom Davis u okviru EU programa Erasmus for Young Entrepreneurs. Neena je takođe event planer/organizer, upravo radimo na nastavku i proširenju saradnje kroz EU program Mobilise SME. Plan je da ove godine pokrenemo brendirani tehno party u Maspalomasu, zatim iduće godine festival tehno muzike na Gran Kanariji uz podršku lokalnih institucija, a da se naredno ljeto fokusiramo na nastupe ne Ibici. Trenutno nastupam u klubovima i plažnim barovima u Maspalomasu, Playa del Ingles, Melonerasu i Las Palmasu. Sa nestrpljenjem iščekujem nastupe na Freedom festivalu u septembru, Maspalomas Fetish Week-u u oktobru i Winter Pride-u u novembru.

Ko je najviše uticao na to da postaneš DJ, da li imaš uzore među nekim zvučnim imenima?

Ne mislim da je nečiji uticaj bio presudan da postanem DJ, to se desilo kao spontani ili bolje reći prirodni tok događaja na koji je najveći uticaj imala sama muzika. Muzika oplemenjuje ljudski duh i budi osjećaj za red i ljepotu, oduvjek sam bila opčinjena njenim uticajem na naše raspoloženje, psihu uopšte i moć da natjera tijelo da se kreće u njenom ritmu. Muzika je bila sveprisutna kao pokretač i glavna inspiracija u mom životu. Ona je tu od momenta kada se probudim i otvorim oči dok ne zaspem. Muziku sam uvijek slušala dok sam učila, pisala poeziju, roman, slikala, kreirala NFT art od svojih grafika uz pomoć AI, radila poslove koji nisu bili vezani za muziku, dok vozim, bukvalno šta god da radim, radim uz muziku. Vremenom se sve više kristalisala ideja da se muzikom ovlada, da ne budem samo pasivni konzument već da je ukrotim i kanališem u pravcima u kojim želim kao i da se kroz muziku izrazim i komuniciram. Po prirodi sam introvertna osoba, posebno kada je riječ o verbalnoj komunikaciji tako da je muzika moj idealni kanal komunikacije i prozor u spoljni svijet. Počela sam iz hobija, amaterski, na žurkama, proslavama i rođendanima prijatelja, uslijedili su nastupi na Ibici na privatnim žurkama, afterima, a par puta sam upala i kao zamajena u klubovima. Nakon početka Covid-19 pandemije nedostajali su mi festivali, klubovi i žurke i to vrijeme sam prebrodila aktivno radeći na muzici uz česte live-streamove koji su bili puni pozitivnih reakcija i zapaženi tako da je uslijedio i poziv za saradnju od strane Vitamin produkcije iz Berlina. Uz podršku Zavoda za zapošljavanje u okviru programa grantova za samozapošljavanje, prošle godine sam osnovala DOO Ava Adora za pružanje DJ-ing usluga, nabavila pofesionalnu opremu neophodnu za obavljanje djelatnosti i tako je krenula moja karijera profesionalnog DJ-a. Nemam uzore među zvučnim imenima ali inspiriše me muzika Djeva kao što su Deborah de Luca, Borisa Brejcha, Charlotte de Witte, T78, Maceo Plex, Blame The Mono, Citizen Kain i scenski nastup i stajling Marike Rose i Anfise Letyago.

Kada bi imala mogućnost da nastupiš bilo gdje u svijetu, koje bi to mjesto bilo?

Kada su u pitanju festivali onda je to Tomorrowland, a od klubova bih izdvojila Berghain. Ipak, Burning Man event mi je najveća želja i vjerujem da će ona se relativno brzo i ostvariti. U Crnoj Gori bih željela da nastupim na Sea Dance festivalu.

Koja se muzika sluša na Zapadu i šta traži ta probirljiva pubilika?

Na Zapadu se sluša bukvalno sve tako da svaka muzika nađe svoju publiku. Što se konkretno techno muzike tiče jako je zastupljena tokom ljetnje sezone na Ibici, Myconosu, Žrću, Magalufu, Kritu… Berlin bih izdvojila kao evropsku prestonicu tehno muzike a stopu ga prate Amsterdam, London, Barselona, Varšava… Na ovim mjestima je publika jako probirljiva jer se radi o dobrim poznavaocima i velikim ljubiteljima kvalitetne techno muzike.

Na sceni izgledate svjetski. Da li imas “scensku” garderobu, odnosno, da li pripremaš posebnu garderobu za nastupe ili gledaš da se osjećaš što prijatnije?

U neku ruku i da i ne. Iako nemam posebnu pripremu garderobe za nastupe to nije garderoba koju svakodnevno nosim, već uglavnom garderoba koju nosim kad izlazim u provod. Kada kupujem garderobu biram ono u čemu ću se osjećati udobno a samim tim i prijatno. Iako sam velika ljubiteljka štikli sa jako visokim potpeticama i često nosim štike sa potpeticom od 18 cm, upravo zbog udobnosti na nastupe kao i u provod na tehno evente idem isključivo u ravnoj obući poput patika ili martinki.

Kada Vas možemo očekivati u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori ću biti zadnju sedmicu jula i dio avgusta. Nadam se da će biti prilike da se pored prošlogodišnjih nastupa na Velikoj Plaži u Ulcinju ove godine više predstavim crnogorskoj publici.

Pošto je crnogorska publika ostala uskraćena za vaše magične i nevjerovatne nastupe, da li u odgovoru možete ostaviti neki kontakt telefon ili mail da bi vas zainteresovani klubovi kontaktirali?

Email adresa je hi@avaadora.art a više informacije je dostupno na sajtu https://www.avaadora.art/

Videos:

https://www.instagram.com/p/CRhuB0iAE18/

https://www.instagram.com/p/Cdjrt0uKDNv/


https://www.instagram.com/p/CS7eeluLi0n/

https://www.instagram.com/p/CRepscEL3vY/

https://www.instagram.com/p/CReqUmvrPGt/

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …