Udarne vijesti

U toku pregovori Davidovića i Turaka, EPCG odlučuje o subvencijama struje

Rješavanje teške situacije u nikšićkoj Željezari “Toščelik” još se nazire, iako su radnici očekivali da im se juče saopšte novi detalji po tom pitanju. Predstavnike željezaraca umjesto premijera Dritana Abazovića na razgovor je primio ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović koji im je ponovio odlučnost države da sa Miodragom Dakom Davidovićem jednim dijelom preuzme vlasnički kapital nikšićke fabrike kojom proteklih deset godina gazduje turska firma “Toščelik”.

Predsjednik fabričkog Sindikata Ivan Vujović “Danu” je nakon sastanka kazao da su pregovori Davidovića i turskog investitora u toku, ali da je trenutno najveći problem cijena električne energije za fabriku.

Davidović osim sa vlasnicima Željezare o preuzimanju, treba da dogovori i detalje o cijeni i neophodnim količina struje za Željezaru. Nemamo informaciju da li i kako teku njegovi pregovori sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), ali napominjemo da su radnici Željezare već izmoreni svime što se dešava i da očekujemo da sljedeće sedmice dobijemo pozitivne rezultate i jednih i drugih pregovora – istakao je Vujović.

“Toščelik” je u martu prošle godine obustavio proizvodnju u Željezari, a početkom juna su najavili da će otpustiti 229 i da će u nikšićkoj fabrici zadržati svega oko 25 zaposlenih, a da će Željezara ubuduće biti firma za prodaju metala i rude. Ogorčeni, željezarci su od 2. juna zauzeli upravnu zgradu fabrike gdje danonoćno borave.

Davidović, koji trenutno jedini pregovara sa “Toščelikom” o preuzimanju fabrike, “Danu” je kratko kazao da juče nije imao nikakvih sastanaka, te da nema ništa novo da saopšti ni po pitanju kupovine Željezare, a ni po pitanju cijene struje od EPCG.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, državna elektroenergetska kompanija više nije spremna da bilo kom investitoru iz sektora industrije u Crnoj Gori isporučuje električnu energiju po povlašćenim cijenama. Razlog su, navodno, loše hidrološke prilike koje umanjuju proizvodnju, ali i enormno visoke i konstantno promjenjive cijene na tržištu. Davidoviću su, kako saznajemo, spremni da isporuče deset megavat sati po nižim cijenama, a potrebni ostatak po cijenama sa berze, što nikšićkom privredniku ne odgovara s obzirom da je za početak proizvodnje u Željezari neophodno više električne energije koja bi, po predlogu EPCG, bila i više nego skupa. Kompanija je, međutim, praksu povlašećnih kupaca struje iz sektora industrije, sprovodila godinama unazad. Posebno povlašćen u tom domenu bio je podgorički Kombinat aluminijuma, ali i “Toščelik” kojem je EPCG čak tolerisala prekoračenje u količini isporučene struje u odnosu na ugovoreno.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

URA: Rušenje Vlade plod dogovora Đukanovića i Bečića, neka je srećno u oba doma

Sve sto se desilo večeras direktno je plod dogovora predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i predsjednika …